Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Fermierii giurgiuveni ce dețin culturi afectate de seceta pedologică primesc, la cerere, despăgubiri de la stat prin depunerea unei cereri la Direcția Agricolă Județeană Giurgiu

Fermierii giurgiuveni ce dețin culturi afectate de seceta pedologică primesc, la cerere, despăgubiri de la stat prin depunerea unei cereri la Direcția Agricolă Județeană Giurgiu

0
Fermierii giurgiuveni ce dețin culturi afectate de seceta pedologică primesc, la cerere, despăgubiri de la stat prin depunerea unei cereri la Direcția Agricolă Județeană Giurgiu

În anul 2022 s-a înregistrat o lipsă masivă de precipitaţii şi temperaturi mult mai ridicate în raport cu media multianuală, care au indus o secetă pedologică accentuată în aproape toate regiunile agricole ale ţării, ceea ce a provocat fie întârzieri ale semănatului culturilor din toamna 2021, fie diminuarea răsăririi plantelor, fie afectarea până la calamitare a culturilor în perioada de vegetaţie.

Astfel, Guvernul a ieșit în întâmpinarea fermierilor prin emiterea Ordonanței de urgență nr. 157 din 17 noiembrie 2022 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1111, partea I, din 17 noiembrie 2022.

„Prin O.U. se instituie o schemă de ajutor de stat sub formă de grant ce are ca scop acordarea de compensaţii sub forma de grant financiar producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică în agricultură în anul 2022.

Beneficiarii prezentei scheme sunt producătorii agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 ce au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% şi 100%, conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi, respectiv:

 1. producătorii agricoli persoane fizice;

 2. producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;

 3. producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.”, se precizează pe site-ul Direcției Agricole Județene Giurgiu.

Prezenta schemă se aplică beneficiarilor care au înfiinţat în toamna anului 2021 următoarele culturi ce au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare cuprinse între 30% şi 100%, conform proceselor-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor:

 1. grâu;

 2. secară;

 3. triticale;

 4. orz;

 5. orzoaică;

 6. ovăz;

 7. rapiţă.

Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea schemei dacă îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

 1. deţin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv;

 2. sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înfiinţate în toamna anului 2021, respectiv grâu şi/sau secară şi/sau triticale şi/sau orz şi/sau orzoaică şi/sau ovăz şi/sau rapiţă, precum şi suprafeţele de teren declarate aferente acestor culturi;

 3. nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pot depune sau transmite la DAJ Giurgiu o cerere de solicitare a grantului care cuprinde şi declaraţia pe propria răspundere că nu se află în reorganizare, lichidare sau faliment, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), la data depunerii solicitării pentru ajutor, însoţită de următoarele documente:

 1. copie a documentului prevăzut la art. 6 alin. (1) lit. b) din ordonanța de urgență;

 2. copiile documentelor de identificare a coordonatelor bancare, precum banca comercială, codul IBAN, în care să fie virate sumele.

Cererile şi documentele se depun/se transmit în termen de 15 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Cererea de solicitare a ajutorului, însoţită de documentele prevăzute mai sus, poate fi transmisă la DAJ şi prin fax sau poştă sau în format electronic prin e-mail.

„Astfel, în termen de 15 zile lucrătoare începând din data de 17 noiembrie, până la 13 decembrie 2022 se pot depunde de către beneficiari documentația pentru schema de ajutor de stat sub formă de grant”, se mai precizează pe site-ul instituției mai sus menționate.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
69 %
4.3kmh
100 %
vin
17 °
sâm
13 °
Dum
15 °
lun
19 °
mar
10 °