Femeile din comuna VEDEA beneficiază gratuit de testare Babeş Papanicolau şi HPV

0
270

Primăria comunei VEDEA prin primarul Marian Țaga a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii De Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect în cadrul căruia femeile din comuna Vedea să poată beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.

Astfel, în dimineața zilei de joi, 31 martie, începând cu ora 9:30, în fața Primăriei Vedea a fost prezentă prima caravana de depistare precoce a cancerului uterin, cu medici și asistenți de la Spitalul Polizu din capitală.

Testarea este parte a unui program complex de prevenţie de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

Ca urmare a protocolului semnat între partenerii proiectului şi Primăria comunei VEDEA, femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani din comună, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de screening gratuit cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Campania face parte din proiectul Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, în care sunt vizate peste 170.000 de femei din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia, printre care și județul Giurgiu.

„Proiectele care contribuie la bunăstarea locuitorilor din comună sunt binevenite de fiecare dată. Ne-am alăturat și noi acestui demers, cu atât mai mult cu cât el vizează, în principal, femei provenind din grupuri vulnerabile, care au nevoie de sprijinul nostru. Ne propunem ca împreună cu partenerii de proiect să oferim acest suport tuturor celor care consideră ca sănătatea este vitală pentru fiecare dintre noi, iar prevenția face diferența între viață și moarte” ne declara Marian Țaga, primarul comunei Vedea.

Vă așteptăm între orele 9:30 și 16:00 într-un număr cât mai mare. Testele vor fi gratuite!”, scria edilul pe pagina sa de socializare.

Vom reveni cu informații despre acest proiect în cursul acestei zile.

(Ana Magheru)