Femeile din comuna Daia vor beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV

0
292

Primăria comunei Daia prin primarul Adrian Florin Șerban a încheiat un protocol de colaborare cu Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC), Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii De Gen FILIA, Fundaţia Renaşterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) pentru implementarea unui proiect în cadrul căruia femeile din localitate pot beneficia de testare gratuită Babeş Papanicolau şi HPV.

Testarea este parte a unui program complex de prevenţie de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin.

Acesta se desfăşoară în cadrul proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament precoce (SCCUT), finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman, în care sunt vizate peste 170.000 de femei din cele 7 judeţe ale regiunii Sud-Muntenia.

Suntem mereu deschişi către proiecte care contribuie la bunăstarea locuitorilor din comună. Ne-am alăturat cu atât mai mult acestui demers cu cât el vizează în principal femei provenind din grupuri vulnerabile, care au nevoie de sprijinul nostru şi ne propunem ca împreună cu partenerii noştri din proiect să oferim acest suport” declara primarul comunei Daia, Adrian Florin Șerban.

Deşi prevenţia este esenţială în cazul cancerului de col uterin, doar 17,6% dintre femeile din România au efectuat măcar o dată un test Babeş-Papanicolau. Rezultatul este o incidenţă foarte mare a acestui tip de cancer, care ne plasează pe locul trei în UE.

Prin proiectul SCCUT şi semnarea acestui protocol de colaborare, se face un pas important către informarea femeilor cu privire la importanţa controlului medical şi la depistarea precoce a acestui tip de cancer”.

Ca urmare a protocolului semnat între partenerii proiectului şi Primăria comunei Daia, femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani din comună, provenind mai ales din grupuri vulnerabile, pot beneficia de screening gratuit cu scopul depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Testarea poate fi realizată fie în centrele de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, fie în unităţile mobile, în cadrul unei caravane care va ajunge în localitate în perioada următoare.

Edilul comunei ne declara că toate persoanele interesate să se înscrie în program pentru testarea gratuită pot lăsa mesaje în privat pe pagina de Facebook a primăriei Daia.

(Ana Magheru)