Legea pensiilor speciale, modificată în acest an, prevede, de fapt, că toţi angajaţii Parlamentului care desfăşoară activităţi administrative, de gospodărire, investiţii sau de întreţinere-reparaţii vor primi astfel de pensii

Andreea Paul, preşedinta organizaţiei neguvernamentale “Iniţiativa pentru competitivitate”, a explicat,  recent, pentru Europa FM că angajaţii Parlamentului beneficiază de două tipuri de avantaje.  Pe de o parte, funcţionarii publici parlamentari (la care se includ şi şoferii şi personalul de serviciu) beneficiază de pensie la 60 de ani, nu la 65 cum e în sistemul public, aşadar, un drept cu 5 ani înaintea celorlalţi.  La aceast lucru se adaugă şi pensiile speciale care – o parte sunt acoperite din contribuţiile acestor angajaţi la sistemul public de pensii, dar o altă parte din bugetul de stat.  Prevederile pentru angajaţii Parlamentului sunt, însă, chiar mai avantajoase decât în cazul magistraţilor.  Dacă şi magistraţii şi angajaţii Parlamentului se pot pensiona la 60 de ani, în cazul judecătorilor şi procurorilor, însă, este nevoie de o vechime în magistratură de cel puţin 20 de ani.  În timp ce pentru angajaţii parlamentului – doar 14 ani. În plus, nu de puţine ori s-a vorbit despre parlamentari care şi-au angajat rudele în diverse posturi la Palatul Parlamentului.

Acum, chiar dacă nu se mai practică acest lucru, potrivit Andreeei Paul, există în continuare reţele de prietenii şi de interese. Iar toţi aceşti membri ai reţelelor vor beneficia de pensii speciale. O altă anomalie a legii pensiilor speciale este faptul că se pot cumula două astfel de pensii.

 Andreea Paul spune că Parlamentul ar trebui să modifice prevederea legislativă care dă dreptul tuturor angajaţilor din Parlament la pensii speciale pentru că se creează inechităţi.  Astfel, femeia de serviciu de la Parlament ar ajunge să aibă pensia mai mare decât a unui medic sau a unui profesor.                                   (Jurnal)