Fabian Țîrcă, primarul comunei Oinacu – retrospectiva unui an de mandat, dar și planurile de a transforma comuna într-o „comună europeană”

0
182

A trecut un an de la alegerea lui Fabian Țîrcă ca primar al comunei giurgiuvene, Oinacu. Deși dorința acestuia era să se poată întâlni față în față cu cetățenii comunei care l-au votat, pentru a analiza ceea ce s-a realizat, ce mai este de făcut, dar și pentru a putea găsi, împreună, soluții pentru remedierea diverselor probleme. Din păcate însă, datorită situației pandemice actuale, acest lucru nu s-a putut întâmpla.

La ceas „aniversar”, l-am rugat pe acesta să realizeze o scurtă retrospectivă a ceea ce a reușit să întreprindă deja în această perioadă dificilă, de pandemie.

A fost un an presărat cu greutăți, generate atât de problemele pe care le-am preluat în Primărie, dar, mai ales, de pandemia de Covid 19. Nu mă plâng de greutăți, știam ce mă așteaptă, astfel că am încercat, încă din prima zi a mandatului, să duc la bun sfârșit promisiunile făcute dvs, cetățenilor comunei.

În acest prim an, am reușit să duc la bun sfârșit o serie de proiecte, promisiuni importante din perioada campaniei electorale: monitorizarea video a comunei; modernizarea iluminatului stradal prin introducerea becurilor de tip LED; achiziționarea de utilaje necesare desfășurării activităților de igienizare (tractor nou, remorcă, cisternă, lamă de deszăpezire, tocător de vegetație), utilaje ce nu au existat până acum în dotarea Primăriei; realizarea de spații verzi în comună; modernizarea clădirii vechii primării, unde funcționează acum poștă, farmacie veterinară și dispensar veterinar; pietruirea mai multor drumuri intravilane și extravilane. Am reușit să achiziționăm tablete pentru toți elevii din comună. Am construit o capelă în satul Comasca”.

Am mai dorit să aflăm și despre proiectele viitoare sau în curs de derulare și iată ce am aflat de la Fabian Țîrcă: „ Am în derulare, fiind deja depuse spre finanțare, atât din fonduri proprii, dar și guvernamentale, o serie de proiecte importante.

Din fondurile proprii ale Primăriei, începând de anul viitor, vom asfalta 5 străduțe, vom realiza un teren de minifotbal în satul Comasca, un parc în satul Comasca, o capelă în satul Braniștea, un parc în satul Oinacu, un garaj pentru utilajele proprii ale Primăriei.

Din fonduri guvernamentale, avem depuse spre finanțare: o sală de sport – modernizare, dotare dispensar, modernizare și dotare cămin cultural, bază sportivă, modernizarea a 10 km de drum de interes local și comunal, înființarea unui sistem de canalizare în comuna Oinacu, modernizare școala gimnazială nr. 1 Oinacu, înființarea unei rețele de gaze naturale în comuna Oinacu. Acest ultim proiect urmează să fie depus, imediat ce vor apărea normele de aplicare.

Anul viitor, am în vedere realizarea a altor două obiective, a căror documentație urmează să fie demarată în curând: modernizarea Școlii Generale Braniștea și a Grădiniței din Comasca.”

La finalul scurtei discuții, tânărul primarul liberal a ținut să mulțumească tuturor cetățenilor pentru încrederea și votul acordat acum un an de zile și le-a promis că se va ocupa și pe viitor de problemele comunei Oinacu, pentru a o transforma, într-o comună europeană.

(Jurnal)