Un studiu al celor de la CNN, arată care sunt de fapt cauzele pentru care cetățenii sunt atât de nemulțumiți de autorități și pentru care ezită să accepte măsurile de protecție impuse des stat. Guvernul României, țară în care campania de vaccinare a debutat bine, a dat vina pentru ritmul extrem de lent din această perioadă, pe valul de dezinformare de pe tot parcursul campaniei.

 Să ne amintim că premierul anunța în primăvară că România este prima țară din UE în care vaccinul este disponibil tuturor, indiferent de meserie sau categorie de risc. În Bulgaria, țara vecină, politicienii , factori decidenți , au fost preocupați mai degrabă de criza politică, conform studiului CNN.

De amintit că bulgarii își vor alege parlamentul pentru a treia oară în acest an, după încercările eșuate din lunile aprilie și iulie, când nu s-a putut forma o majoritate și, implicit, nici guvern.

“În Bulgaria a fost mai mult vorba despre campania electorală, decât despre cea de vaccinare. Niciun guvern, interimar sau cu puteri depline, n-a făcut din imunizare o prioritate. La nivelul societății, în general este împărtășită această neîncredere în clasa politică. Anul trecut, au avut loc o serie de proteste anticorupție, pe care forțele de ordine le-au reprimat foarte violent, lucru care n-a făcut decât să scadă încrederea publicului în conducătorii săi. Și mass-media și-a jucat partea în eșecul vaccinării, pentru că a prezentat atât opiniile pro-vaccinare cât și pe cele opuse ca fiind la fel de valoroase, ceea ce a sporit confuzia. În plus, și în comunitatea medicală sunt persoane care ezită să-și facă vaccinul. Nu e o surpriză ca și societatea să facă la fel”, a explicat pentru CNN Ivan Krastev, expert în științe politice.

Neîncrederea în autorități se manifestă și la noi, fiind unul din motivele principale pentru care cetățenii au ieșit în aceste zile în stradă.

Conform aceluiași studiu, comunitățile de romi din cele două țări, România și Bulgaria,  sunt printre grupurile etnice cu cei mai puțini oameni inoculați: “În Bulgaria, au fost situații în care s-au carantinat doar cartierele sau așezările rome dintr-o localitate, deci nu întreg orașul, tocmai din cauza faptului că romii nu erau vaccinați. Și acest lucru n-a făcut decât să sporească valul de neîncredere al comunității în lideri”, a subliniat Dimitar Dimitrov, coordonator al unui program pentru romi, din țara de peste Dunăre.

Sursa: CNN