EXPOZIŢIE NAŢIONALĂ LA GIURGIU

0
117

La muzeul Judeţean „Teohari Antonescu” s-a deschis miercuri, 12 decembrie a.c., o nouă expoziţie temporară, intitulată „Drumuri în memorie”. Mausoleele”. Ea este itinerată de Institutul Naţional al Patrimoniului, în parteneriat cu mai multe muzee şi instituţii militare, în judeţele pe teritoriul cărora există mausolee pentru veşnica odihnă a eroilor din primul război mondial. Este vorba despre 15 astfel de monumente, de dimensiuni şi notorietăţi diferite (dacă ne gândim la Mărăşeştii Vrancei ori Mateiaşul Muscelului), între care se înscriu şi cele două din judeţul nostru: cel din Giurgiu (din cadrul ansamblului de la Biserica „Înălţarea Domnului”) şi cel de la Sf. Mănăstire Comana.

La vernisajul expoziţiei au fost prezenţi directori ori reprezentanţi ai principalelor instituţii de cultură, care s-au evidenţiat de-a lungul acestui an Centenar prin buna colaborare cu Muzeul, precum şi o delegaţie cuprinzătoare a realizatorilor, care au elogiat ospitalitatea gazdelor şi şi-au anunţat dorinţa de a consolida parteneriatul interinstituţional în anul viitor.

De la Giurgiu expoziţia va trece munţii la Topliţa. Ea a fost realizată în cadrul unui proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (E.P.).