În prezența fostului director al Muzeului „Dunării de Jos” – Călărași, cercetător științific Marian Neagu, a vicepreședintelul Consiliului Județean Giurgiu, Vasile Andronache, dar și a multor iubitori de istorie și arheologie, marți, 25 septembrie, la Muzeul Județean „Teohari Antonescu” a avut loc vernisajul unei expoziții inedite, dedicate fondatorului muzeului giurgiuvean: Dumitru Berciu.

La vernisajul expoziției, eveniment din cadrul Zilelor Muzeului Giurgiuvean, cei prezenți au evocat momente din viața și cariera celui care, în urmă cu aproape un secol, mai exact în anul 1934, punea bazele primului muzeu de istorie din Giurgiu: Dumitru Berciu.

Înfiinţat în 1934, printr-o hotărâre a Prefecturii de Vlaşca, la sugestia savantului Ion Andrieşescu, i s-a dat numele primului profesor de arheologie al Universităţii din Iaşi, giurgiuveanul Teohari Antonescu. În fruntea instituţiei a fost numit, cu titlu onorific, tânărul profesor Dumitru Berciu, care a condus-o până în 1948. După un hiatus de doi ani, ea a fost reînfiinţată şi dezvoltată pe parcursul a două decenii, de către profesorul Gheorghe Rădulescu, absolvent de Belle-Arte, ajutat de muzeograful-restaurator Mihai Ionescu.

Intre 1950 şi 1980 muzeul a fost pe rând raional, municipal şi secţie fără personalitate juridică. A redevenit judeţean în 1981, în urma corecturii aduse reformei teritorial-administrative, cu secţii de istorie şi etnografie şi Oficiu pentru patrimoniu cultural naţional. Intre 1977-1990 expoziţia lui permanentă s-a numit “Muzeul luptei pentru independenţa poporului român”. Din 1993 îşi reia patronul antebelic, iar între 1999-2005 se reface expoziţia secţiilor de arheologie şi istorie.

Prin retrocedarea localului secţiei de etnografie din comuna Floreşti-Stoeneşti, patrimoniul acesteia a fost adus la Giurgiu, unde s-a inaugurat o nouă expoziţie permanentă la sfârşitul anului 2006. Din anul 2003 în administrarea Muzeului judeţean a intrat şi Casa memorială a poetului Petre Ghelmez din comuna Gogoşari.