pui2013 publicația noastră scria despre faptul că procurorii DNA  la sfârşitul lunii octombrie aveau  în instrumentare un dosar complex de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani, condus de Moubarak Mahmoud Sleiman, administrator, printre altele, la Avicola Mihăileşti.

La acel moment  zeci de persoane, în frunte cu Moubarak, au fost arestate preventiv.  ANAF îl acuzase totodată  pe boss-ul de la Avicola Mihăileşti, la finalul anului 2011, de evaziune fiscală şi spălare de bani. Firmele implicate sunt aceleaşi ca în dosarul de la DNA, iar persoanele utilizate în schema infracţională devoalată de DNA sunt  tot cele aflate  în rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale semnată de procurorul Aurelian Filip.

Revenim iată, după 3 ani de la instrumentarea acestui dosar cu un comunicat în care se precizează că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus în sfrâșit  trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
EL KHOURY ELIAS și GHAZIRI RAMI, administratori ai S.C. Avicola Mihăilești S.A. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat;
MOUBARAK MAHMOUD SLEIMAN, administrator al S.C. Avicola Mihăilești S.A., ABDUL MOUNIM AL ZAID, MOHAMED KOULI, EL MADHOUN SUHEIL RASHID SELIM AHMED, EZER ADRIANA GIANINA, SĂRĂCUȚU ADRIAN, EL KHOURY CHARBEL și BLAJ ANDREEA, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:  complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat;
S.C. AVICOLA MIHĂILEȘTI S.A. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat;
S.C. CHICKEN CAM S.R.L., S.C. TOP T MANAGEMENT CONCEPT S.R.L., S.C. SORIMBA IMPEX S.R.L., S.C. INTEGRATED MARKETING SERVICES S.R.L., S.C. AXA FOOD S.R.L., S.C. PUIȘORII DIN GRĂDINĂ S.R.L., S.C. SELYN ACCENT S.R.L., S.C. CRESCĂTOR EXPERT S.R.L., S.C. CH. CHARL GROUP S.R.L., S.C. AGROZOOTEHNICA S.A. VEDEA, S.C. TRANSMIN DISTRIBUTIE S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:  complicitate la evaziune fiscală (2 fapte) și constituirea unui grup infracțional organizat.

În rechizitoriul întocmit în acest caz , procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010-2012, inculpații El Khoury Elias, Ghaziri Rami, beneficiind de sprijinul inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman, au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale a S.C. Avicola Mihăilești S.R.L. În cadrul societății, cei trei inculpați, în calitate de asociați, direct sau prin interpuși, au evidențiat în actele contabile sau în alte documente legale, cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale, precum și alte operațiuni fictive. De asemenea, inculpații au stabilit cu rea-credință impozitele, taxele sau contribuțiile, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.
Prin activitățile frauduloase desfășurate, inculpații au adus un prejudiciu de 39.467.509 lei în dauna statului, reprezentând TVA deductibil și impozit pe profit.

Anterior, în cursul anului 2009, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a deținut împreună cu Elias El Khoury SC Avicola Mihăilești SRL, însă ulterior a decis să se retragă din societate, prin cesionarea părților sociale și să pornească o afacere pe cont propriu, având ca obiect de asemenea comercializarea produselor din carne.
În vederea diminuarii drastice a obligațiilor fiscale aferente afacerii, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a înființat cu ajutorul unor persoane loiale din anturajul său peste 50 de societăți comerciale de tip fantomă, în țară și în străinătate, constituind lanțuri de tranzacționare scriptică a unor produse către beneficiar.

Dată fiind amploarea acestui mecanism, lanțurile de tranzactionare au fost puse la dispoziția și altor beneficiari, printre care și S.C. Avicola Mihăilești S.R.L., condusă de fostul asociat Elias El Khoury.
Concret, pentru a pune în funcțiune acest mecanism, inculpatul Moubarak Mahmoud Sleiman a apelat, printre alții la inculpatul Abdul Mounim Al Zaid, căruia i-a trasat sarcini specifice pe linia înființării și gestionării activității societăților de tip fantomă.
Acesta din urmă s-a ocupat de racolarea persoanelor ce urmau să dețină calitatea de asociat/administrator în aceste firme, remunerarea acestora, asigurarea prezenței lor cu ocazia controalelor efectuate de finanțe, efectuarea formalităților la O.N.R.C., deschiderea conturilor bancare, procurarea digi-passurilor pentru tranzacții financiare la distanță, fiind de asemenea împuternicit pe conturile unora dintre aceste societăți, de unde erau dispuse plăți.

Dintre societățile care au fost interpuse în lanțurile de tranzacționare de produse având ca beneficiar S.C. Avicola Mihăilești S.R.L., au fost înființate în această modalitate și cu scopul diminuării obligațiilor fiscale următoarele societăți comerciale: S.C. Top T Management Concept S.R.L., S.C. Integrated Marketing Services S.R.L., S.C. Sorimba Impex S.R.L., S.C. Selyn Accent S.R.L. și S.C. Transmin Distribuție S.R.L.

În același scop, inculpatul Abdul Mounim Al Zaid a apelat la doi dintre apropiații săi, inculpații Kouli Mohamed și El Madhoun Suheil Rashid Ahmed care au acceptat să dobândească calitatea de asociat/administrator în cadrul a două dintre societățile comerciale tip fantomă, respectiv S.C. Integrated Marketing Services S.R.L. și S.C. Top T Management S.R.L., în schimbul remunerării lunare cu sume cuprinse între 600 și 1000 de euro pe toata durata de funcționare a societății în care participau.
După plecarea din firmă a inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman, inculpatul Elias El Khoury a decis să se asocieze cu inculpatul Ghaziri Rami, împreună luând decizia optimizării fiscale prin utilizarea circuitelor fictive puse la dispoziție de primul inculpat.

În plus, cei doi asociați au decis constituirea unor alte societăți comerciale care sa fie implicate în lanțurile de tranzacționare, având un rol de tampon între societățile fantomă ale inculpatului Moubarak Mahmoud Sleiman și beneficiarul Avicola Mihăilești. De constituirea și gestionarea activității următoarelor societăți s-au ocupat angajați din cadrul Avicola Mihăilești, respectiv inculpații: Ezer Gianina, Blaj Andrea și Sărăcuțu Adrian.
Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Juridică a transmis faptul că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 47.952.560 lei.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și mobile ce aparțin inculpaților Ghaziri Rami, Moubarak Mahmoud Sleiman, El Khoury Charbel, El Khoury Elias, Ezer Adriana Geanina, S.C. Avicola Mihăilești S.R.L. și S.C. Agrozootehnica S.A. VEDEA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(Jurnal)

1 COMENTARIU

  1. Am o rugaminte la dumneavoastra dupa ce am citit articolul de mai sus. Aflati si publicati unde se pozitioneaza domnul Stubeanu in acest caz, ca sa nu spun cazuri legate de acesti inculpati. Acesti indivizi care au venit de unde au venit nu puteau sa faca ce au facut si sa jecmaneasca tara noastra fara sa fie ajutati de cine au fost ajutati. Sa raspunda si profesorii de contabilitate si fiscalitate, asa ca sapati va rog!