falca1Proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea unor măsuri în vederea aplicării Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice  este cu siguranță  cel mai dezbătut subiect al acestor zile.

În timp ce salariații din sistemul privat înghit în sec, sperând că într-o zi le va surâde șansa de a deveni și ei bugetari, salariații de la stat își freacă mâinile  așteptând  salariile fabuloase anunțate de actualul Guvern.  

De curând Primarul  Aradului, Gheorghe Falcă, pus în aceeași situație, de a lua o decizie privitoare la majorarea salariilor angajaților din Primăria Arad,  le-a oferit însă tuturor o mostră de morală în ceea ce privește abordarea cetățenească a acestei chestiuni : „Eu şi administraţia vrem să fim responsabili faţă de comunitatea arădeană – a spus primul edil.  

Bugetul unui oraş nu este bugetul primarului sau bugetul consilierilor. Noi am organizat o nouă organigramă şi pentru a îmbunătăţi funcţionarea în interiorul Primăriei şi pentru a îmbunătăţi relaţia cu cetăţenii şi cu mediul economic din Arad. De aceea am convenit ca, în etapa a două, să avem un audit pe fiecare departament din Primărie şi în urma auditului să gândim în anumite sectoare o creştere a salariilor. Eu cred că trebuie să fim responsabili faţă de banul public şi mă bucur că o parte din funcţionarii din Primăria Arad au înţeles că este şi un moment de analiză şi un moment de responsabilitate şi sper ca cetăţenii să aprecieze gestul pe care îl facem noi de a nu ridica salariile haotic într-o instituţie cum este Primăria.

De asemenea, sper să înţeleagă şi un număr de funcţionari din Primăria Arad că este nevoie de o evaluare, mai ales că există o repoziţionare pe anumite funcţii, în funcţie de noua organigramă.

În luna septembrie sperăm să putem finaliza acest audit şi să putem intra în Consiliu în septembrie-octombrie, cu un sistem de salarizare care trebuie să fie echitabil, care trebuie să fie în aceeaşi anvelopă salarială. Trebuie să fim sinceri, Aradul a fost vitregit de guvernul PSD şi, de aceea, nu cred că trebuie să tăiem bani din investiţiile pe care le avem pentru comunitate pentru a creşte salariile, ci trebuie să eficientizăm cheltuielile publice şi să rămânem în aceeaşi anvelopă, cu creşteri individuale de salarii pentru funcţionari. Creşterile nu vor fi constante: nu vor fi aceleaşi creşteri la toată lumea. Şi se vor aplica ori la sfârşitul lunii septembrie, ori la începutul lunii octombrie” – a mai precizat Gheorghe Falcă.

Iată un mod sincer, cinstit, transparent și totodată democratic de abordare, ce solicită mai întâi o avaluare a fiecărui salariat,  o identificare a posibilităților Primăriei privind resursele existente pentru această majorare și abia apoi aplicarea Legii care nu impune în niciun fel obligativitatea majorărilor salariale, decât acolo unde acest lucru este posibil . 

Un mod sănătos de a privi lucrurile ce nu poate avea niciun fel de opoziție din partea nimănui, nu credeți?!

(Jurnal)