EVENIMENT. Joi, 20 octombrie, la prânz, Șantierul Naval Giurgiu – ”Piriou ATG România” lansează la apă o navă de cercetare și pasageri.

0
876

Șantierul Naval Giurgiu, aparținând  grupului Piriou ATG România lansează la apă, joi, 20 octombrie, o nouă navă. Este – dacă vreți- o nouă premieră pentru navaliștii giurgiuveni care de această dată au construit o navă de cercetare și pasageri pentru voiaje de zi, după cum ne declara managerul de proiect, Mihai Iftode.

Beneficiarul este ”UGALO – Universitatea Dunărea de Jos din Galați”. Nava se numește REXDAN, are o lungime de 44 m și o lățime de 9,7 m, cu un pescaj (n.r.- Adâncimea de scufundare în apă a unei nave, măsurată până la linia de plutire, care variază în raport cu încărcătura).

Nava poate primi simultan la bord 10  cercetători, cu un minim al echipajului de 5 persoane și un minim de 30 de pasageri, pentru voiaje de scurtă durată.

În privința caracteristicilor tehnice, nava este înzestrată cu două linii de propulsie cu linie de axe și elice cu pat fix  și sistem de guvernare cu două cârme.  Propulsia se face cu Motoare Diesel, respectându-se în totalitate norma EU IWP Stage.

Nava este clasificată cu Societatea de Clasificare ”Bureau VERITAS”, îndeplinind cerințele ANR și regulile ES TRIN (European Standard  Land Down Technical Recover…), mai pe înțelesul tuturor, însemnând ”Standard european de stabilire  a cerințelor tehnice  pentru navele de navigație interioară”.

Ceremonialul de lansare la apă va debuta în jurul orei 13.00, când va avea loc o scurtă prezentare a navei și a etapelor ei de construcție, după care se va merge pe platoul din zona sincroliftului, unde va avea loc ceremonia propriu zisă de lansare a navei la apă, în prezența personalului Șantierului.

Cu acest prilej  invitații și reprezentanții conducerii societății Piriou Shipyard ATG, vor ține câteva alocuțiuni, evenimentul încheindu-se cu o masă festivă la un restaurant din apropiere.

 (Jurnal)