evaziune_fiscala_96633300Fiscul îşi schimbă optica,  arătând clemenţă faţă de persoanele acuzate de evaziune fiscal, adică doar de cei  care datorează sume mai mici de 50.000 de lei, pe care urmează a le achita înainte de primul termen de judecată.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va renunţa la plângerile penale înaintate pentru prejudicii de până la 50.000 lei dacă persoana acuzată achită suma şi penalităţile aferente până la primul termen de judecată, a anunţat ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Contribuabilii vor putea beneficia de această facilitate o singură dată în decurs de 5 ani, scrie Profit.ro.

Guvernul a discutat un proiect de modificare a legii privind combaterea evaziunii fiscale. Principala noutate este că dosarele de evaziune se vor închide dacă prejudiciile sunt mici, de până la 50.000 lei şi sunt achitate până la primul termen de judecată. ANAF va face în continuare sesizări către Parchete, iar acţiunea penală se va pune în mişcare, dar achitarea prejudiciului va scuti contribuabilii de sancţiuni penale.

„Propunem această măsură pentru o eficienţă a luptei cu cu evaziunea. Pentru sume foarte mici, de până la 50.000 lei, ANAF va trimite sesizările la parchete, procurorii vor ancheta şi dacă suma şi penalităţile sunt recuperate integral până la primul termen de judecată, dosarul se închide”, a explicat Anca Dragu.                                              Jurnal