Conform prevederilor Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și a îngrijitorilor, salariații vor avea dreptul la un concediu de îngrijitor de 5 zile lucrătoare pe an , o premieră în legislația Uniunii Europene.

Europarlamentarul Dan Motreanu, Președintele PNL Giurgiu, face câteva precizări legate de  această nouă prevedere.

”Concediul va fi pus la dispoziția lucrătorilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie ca lucrătorul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin semnificativ ca urmare a unei probleme medicale grave.

În plus, pentru a încuraja lucrătorii care oferă îngrijire să nu renunțe la viața profesională, aceștia vor avea dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru în scopul acordării de îngrijiri.

Termenul limita de transpunere a Directivei (UE) 2019/1158 în legislația națională este 2 august 2022. Deși mai există timp până atunci, Parlamentul României ar trebui să prioritizeze adoptarea acestei legi, având în vedere numărul ridicat de cetățeni români care necesită sprijin din cauze medicale.

Important de menționat este faptul că, în prezent, Senatul României dezbate un proiect de lege potrivit căruia persoanele care au în îngrijire un bolnav care suferă de cancer pot beneficia de un concediu plătit de până la 45 de zile pe an. 

 Cancerul este un diagnostic individual care are un impact puternic asupra pacienților, dar care afectează profund și viața celor apropiați acestora.

Inițiativa Senatului este în acord cu prevederile Planului UE de combatere a cancerului, un instrument care stabilește o nouă abordare a UE în materie de prevenire, tratament și de îngrijire în domeniul oncologic, axându-se în special pe calitatea vieții pacienților bolnavi de cancer, dar și pe a celor care îi îngrijesc.

Planului UE de combatere a cancerului este structurat în jurul a patru domenii principale de acțiune, respectiv: prevenire, depistare timpurie, diagnosticare și tratament și îmbunătățirea calității vieții. Acesta va beneficia de un buget de 4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, inclusiv din partea programelor „UE pentru sănătate”, „Orizont Europa” și „Europa digitală” – a mai  precizat Europarlamentarul Dan Motreanu.

(Jurnal)