Europarlamentarul Dan Motreanu: ”Programul Regional Sud-Muntenia, în valoare de 1,20 miliarde de euro include și județul Giurgiu…!”

0
397

Politica de Coeziune 2021-2027 a fost lansată la Iași în prezența comisarilor europeni Elisa Ferreira (coeziune și reforme) și Nicolas Schmit (locuri de muncă și drepturi sociale) și a ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș – scrie europarlamentarul Dan Motreanu într-o postare pe facebook.

Cele 16 programe aferente Politicii de Coeziune sunt în valoare totală de 46 de miliarde de euro, din care 31 de miliarde din fonduri europene. Banii vor fi folosiți pentru investiții în spitale moderne, rețele de transport, modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, sprijin pentru mediul de afaceri.
 Din cele 16 programe, opt sunt naționale și opt sunt regionale.
Programele naționale vizează domenii esențiale: sănătatea, dezvoltarea durabilă, tranziția justă, infrastructura de transport, incluziunea socială, digitalizarea, educația și ocuparea forței de muncă.
 Cele opt Programe Operaționale Regionale cuprinse în Politica de Coeziune 2021-2027 însumează proiecte în valoare de 11,4 miliarde de euro.
 De exemplu, Programul Regional Sud-Muntenia este în valoare de 1,20 miliarde de euro. Regiunea include județul GIURGIU și alte șase județe din această zonă a țării.
Transferul de competențe de la centru în teritoriu se va face împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

 În acest fel, descentralizarea accesului la fondurile europene va fi utilă pentru cetățenii români. Toate regiunile României trebuie să beneficieze de pe urma Politicii de Coeziune, pentru că doar așa va fi respectat principiul de la care a pornit acest program, acela de a asigura un echilibru între dezvoltarea regiunilor din Uniunea Europeană – mai precizează europarlamentarul Dan Motreanu.