Europarlamentarul Dan MOTREANU: „Ne propunem să îmbunătățim sustenabilitatea sistemelor alimentare ale UE printr-un proces mai bun de colectare a datelor”

0
499

Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la regulamentul privind rețeaua de date privind durabilitatea fermelor.

Am fost responsabil din partea grupului PPE pe acest dosar. Mi-am atins obiectivul principal: colectarea datelor se va face voluntar și vor exista și stimulente.
Ne propunem să îmbunătățim sustenabilitatea sistemelor alimentare ale UE printr-un proces mai bun de colectare a datelor.
Negocierile au fost un succes pentru Parlamentul European, toate prioritățile PPE au fost incluse.
    • Colectarea datelor se va face pe baza participării voluntare. Am eliminat caracterul obligatoriu propus de Comisie și sancțiunile pentru fermieri, aceștia urmând să fie încurajați să participe la anchete.
    • Am stabilit că statele membre vor elabora planuri dedicate modalităților de stimulare a participării fermierilor. Sunt vizate inclusiv stimulente financiare și oferirea de servicii de consiliere adaptată specificului fermei.
    • Am consolidat protecția datelor cu caracter personal.
    • Am garantat posibilitatea interconectării bazelor de date relevante pentru a reduce povara fermierilor participanți.
    • Propunerea noastră privind categoriile de subiecte care pot fi incluse în anchete a fost aprobată cu mici modificări și va rămâne neschimbată timp de trei ani de la intrarea în vigoare a Regulamentului.
Suma de 15 milioane de euro se va împărți în 2024 între statele membre care reușesc să asigure o participare de 80% din cota alocată.

Acordul politic provizoriu va fi înaintat mai întâi reprezentanților statelor membre UE în Comitetul Special pentru Agricultură din Consiliu și apoi Parlamentului, spre aprobare, înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al UE și de a intra în vigoare.

(Dan MOTREANU, vicepreședintele PNL)