Europarlamentarul Dan Motreanu: „Comisia Europeană a emis măsuri imediate pentru protejarea consumatorilor și a întreprinderilor în întreaga Europă”

0
240

Comisia Europeană a emis în data de 13 octombrie 2021, comunicarea sa referitoare la prețurile energiei. Comunicarea cuprinde următoarele măsuri imediate pentru protejarea consumatorilor și a întreprinderilor în întreaga Europă:

– sprijin de urgență pentru veniturile consumatorilor cu venituri mici, de exemplu prin vouchere sau plăți parțiale ale facturilor finanțate din veniturile sistemului european de comercializare a emisiilor;

– amânarea temporară a plății facturilor;

– garanții pentru a evita deconectările de la rețea;

– reducerea temporară, direcționată, a impozitării gospodăriilor vulnerabile;

– sprijin pentru întreprinderi sau sectoare economice, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat;

– consolidarea razei de acțiune internaționale în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale;

– investigarea posibilelor comportamente anticoncurențiale pe piața energiei;

– monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA);

– acces mai larg la contractele de achiziție de energie din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri de însoțire.

Creșterea actuală a prețului energiei electrice se datorează în primul rând cererii globale de gaze, care crește odată cu redresarea economică. Această creștere a cererii nu a fost încă însoțită de creșterea ofertei, iar efectele sunt resimțite în UE și în alte regiuni ale lumii. Comisia Europeană poartă un dialog cu principalele țări producătoare și consumatoare de gaze naturale pentru a facilita intensificarea comerțului cu gaze naturale.

Comisia a însărcinat ACER (Agenția autorităților europene de reglementare în domeniul energiei) să analizeze avantajele și dezavantajele modelului actual de stabilire a prețurilor, precum și punerea sa în aplicare de către statele membre, pentru a se asigura că el continuă să răspundă nevoilor noastre” – comunică Dan Motreanu, europarlamentar și șeful PNL Giurgiu.

(Dan Motreanu – europarlamentar PNL)