Într-o postare făcută cu puțin timp în urmă, pe Facebook, europarlamentarul Dan Motreanu explică în ce a constat solicitarea sa către Comisia UE, în ceea ce îi privește pe agricultori…

 Am solicitat Comisiei Europene să înființeze fondul în valoare de 1 miliard de euro pentru despăgubirea agricultorilor europeni, care vor fi afectați de Acordul comercial UE-Mercosur – scrie europarlamentarul liberal.

Împreună cu mai mulți colegi eurodeputați, am solicitat comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski și vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, să respecte angajamentul asumat de Comisie în anul 2019 de a înființa un fond UE de compensare în valoare de 1 miliard de euro pentru agricultorii care vor fi afectați odată cu ratificarea și intrarea în vigoare a acordului comercial UE-Mercosur, în special a celor din sectorul cărnii de vită și de pasăre.

În Iunie 2019, UE și Mercosur, un grup de țări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, au ajuns la un acord politic și comercial care ar permite UE accesul la o piață de 265 de milioane de consumatori și la reducerea treptată a tarifelor în decurs de 10 ani – precizează Dan Motreanu.

Domnia sa menționează faptul că Sectorul agroalimentar al UE ar beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale, mari, existente în Mercosur pentru produsele UE de export: precum ciocolata și dulciurile (20%), vinuri (27%), băuturile spirtoase (20-35%) și băuturile răcoritoare (20-35%).

Acordul prevede și un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (în prezent tarif de 28%), în special pentru brânzeturi.

În prezent, ratificarea acordului de către statele UE și Parlamentul European este în blocaj, din cauza problemelor de nerespectare a protecției mediului în țările Mercosur, respectiv despăduririle masive care au loc pentru a creștere producția de soia și carne de vită, dar și a problemelor în ceea ce privește utilizarea nealiniată standardelor UE a pesticidelor și antibioticelor de către fermierii din Mercosur.

Ratificarea acordului este însă o prioritate pentru UE și ar putea contribui considerabil la redresarea economică după pandemia COVID-19, odată cu respectarea condițiilor de mediu și siguranța alimentară de către țările din blocul Mercosur – mai precizează eurodeputatul, Dan Motreanu.

(Jurnal)