Europarlamemtarul liberal, Dan MOTREANU: „Digitalizarea este o componentă esențială a modernizării României”

0
178

Europarlamemtarul liberal și vicepreședinte al PNL, Dan Motreanu, a participat la conferința „România Digitală – România Liberală”.

„Digitalizarea este o componentă esențială a modernizării României și este o modalitate prin care putem contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor. PNL își propune să atingă aceste obiective prin folosirea fondurilor europene și naționale.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că specialiștii Ministerului Afacerilor Interne lucrează la un hub de servicii pentru cetățeni. Sunt vizate momente precum obținerea cazierului juridic sau înmatricularea unui autovehicul. «Este timpul ca statul să nu să îi mai pună pe români să circule cu hârtii între instituțiile sale», a declarat Nicolae Ciucă.

Digitalizarea IMM-urilor românești este una dintre măsurile asumate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Este vorba de un buget de aproape 350 de milioane de euro, fonduri europene asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De asemenea, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării lucrează la cloud-ul guvernamental, prin care va fi asigurată interoperabilitatea și securitatea datelor românilor.

La inițiativa unor colegi din PNL, Parlamentul a adoptat, anul acesta, Legea Interoperabilităţii, care va reglementa și facilita schimbul de date între sistemele informatice ale diferitelor instituții ale statului.

Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai avea dreptul să solicite persoanelor fizice și juridice dovezi sau certificări ale datelor deja colectate, ci datele utilizate în furnizarea serviciilor publice trebuie preluate exclusiv din registrele disponibile prin intermediul platformei.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, s-a referit și la Caravana Digitalizării, proiect care a început în județul Giurgiu. Obiectivul este cunoașterea necesităților din teritoriu în ceea ce privește digitalizarea, inclusiv pentru cetățenii vulnerabili.”

(Dan Motreanu- europarlamentar și vicepreședinte PNL)