Este perioada în care gospodinele se pregătesc pentru iarnă. De aceea, în Piața Centrală este forfotă mare, toată lumea alergând după cele necesare unor murături „ca la mama acasă”.

După cum ne spunea administratorul Pieței Centrale, Marian Pavel, anul acesta, ca și în anii anteriori, lunile septembrie și octombrie sunt „rezervate” murăturilor pentru sezonul rece.

„Ceea ce se constată, anul acesta, este faptul că unele dintre produse, care au avut de suferit din pricina vremii nefavorabile – călduri excesive sau ploi prea abundente – sunt puțin mai scumpe. Nu sunt diferențe prea mari de preț, dar totuși acestea există. Se mai poate – din experiența anilor anteriori – ca, la un moment dat, să mai scadă chiar aceste prețuri!”, ne spunea Marian Pavel.

În general, prețurile din piață sunt următoarele: gogoșari: 5,5 – 7 lei/kg, castraveți: 3,5 lei/kg, ardei kapia: 3 – 5 lei/kg, ardei iute: 6 – 8,5 lei/kg, varza albă: 1,5 lei/kg, varza roșie: 3 lei/kg, vinete: 3 lei/kg, conopida: 3 lei/kg, gogonele: 3 lei/kg, pepenași pentru murat: 7 lei/kg.

În piață, vânzând mere, roșii și gogonele, am întâlnit-o pe Angela Chiriță din Daia, care a acceptat să ne împărtășească secretul unei rețete de murături asortate „rezistente peste iarnă și foarte gustoase”, după cum ne spunea:

„Nu e greu. Se pun doi litri de apă la fiert, peste care se adaugă zahăr, sare, oțet, foi de dafin, boabe de piper și, dacă vă plac, boabe de muștar. Când clocotește bine, în apa aceasta se opăresc ardeii kapia și gogoșarii, dar puteți să puneți și alte legume, după bunul plac. După ce se răcește zeama, și se răcesc și legumele, se așează în borcan, ca să arate cât mai frumos!”, ne mai spunea gospodina din Daia.