Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor, din motive de sănătate, de când a fost instituită zona Schengen, în 1995.

La zece zile după întâlnirea miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit. Punctele de control şi informaţii amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat coronavirusul să ajungă în ţările membre şi să se extindă cu o viteză îngrijorătoare. Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de publicația El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă.

„Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri, a scris Mediafax. Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o ameninţare imediată.

Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre şi Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Vineri autoritățile italiene au declarat că în provincia Lombardia din nordul Italiei s-a înregistrat un focar de coronavirus.

În prezent, în Italia sunt peste 155 de persoane contaminate, iar trei oameni au murit din cauza maladiei.

În aceste condiții, locuitorii a zece comune din această regiune au fost îndemnați să nu iasă din case, dacă nu există necesități stringente. Cei care au intrat în contact cu persoanele infectate vor fi plasați în carantină.

Din cauza răspândirii coronavirusului, trei meciuri care urmau să se desfășoare în cadrul campionatului Italiei de fotbal au fost anulate. 

Deși nu face parte din Schengen, și România a demarat o serie de acțiuni menite să depisteze, încă de la intrarea în țară, persoanele ce ar putea fi suspecte de contaminare cu coronavirus (COVID 19).

În ceea ce privește situația la frontiera de sud a României, în cea mai mare parte aflată în subordinea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, după cum precizau surse din cadrul ITPF, toate punctele de trecere a frontierei sunt asigurate atât cu personal medical, cât și cu materialele necesare (măști de protecție de unică folosință, mănuși, substanțe dezinfectante) pentru personalul angajat al ITPF Giurgiu.

De la primele semnale ale apropierii focarelor de infectări cu coronavirus, și aici ne referim la Italia, la granița asigurată de ITPF Giurgiu nu s-au constatat, încă, creșteri ale valorilor de trafic, nici pentru traficul de persoane, nici pentru autovehicule. Rămâne să vedem zilele următoare ce se mai întâmplă!”, a precizat, pentru „Jurnal giurgiuvean”, purtătorul de cuvânt al ITPF Giurgiu, agent șef adjunct de poliție Alina Cocoru.
(Jurnal)