AcasăActualitateEnoriaşii din comuna Adunații Copăceni protestează împotriva preotului din satul Dărăști…

Enoriaşii din comuna Adunații Copăceni protestează împotriva preotului din satul Dărăști…

Aproximativ 20 de locuitori ai satului Dărăşti-Vlaşca din comuna Adunaţii Copăceni, judeţul Giurgiu, s-au adunat duminică dimineaţă în cimitirul din localitate, în faţa bisericii, pentru a cere izgonirea preotului din localitate.

Ei îl acuză pe purtătorul de sutană preoțească de faptul  că le cere bani pentru orice serviciu religios. 

În mare parte cei care cer schimbarea preotului şi aducerea unuia nou în parohia din comună sunt în majoritate  persoane de vârsta a treia. Aceștia susţin că părintele le cere bani pentru serviciile religioase, iar unii dintre ei povestesc că părintele le solicită să cumpere obiecte de la biserică, în special lumânări, pentru a fi iertaţi de păcate.

În timp ce duminică, 26 iulie, protestatarii au scandat  în faţa bisericii amplasate în cimitir „Vrem alt preot!” şi „Afară!”, în incinta lăcaşului de cult preotul a oficiat slujba ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. La faţa locului au fost mobilizate și cadre ale Poliţiei.

Protestul s-a desfăşurat fără incidente, au declarat pentru News.ro reprezentaţi ai IPJ Giurgiu.

Contactat telefonic, primarul comunei Adunații Copăceni, Dan Rusu, a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

Sunt total în asentimentul locuitorilor din Dărăști-Vlașca. Acolo sunt oameni în vârstă, oameni cu posibilități  materiale reduse. Am încercat chiar să am unele discuții cu preotul de acolo, dar nu ai cu cine. Nu mi se pare, sincer, normal să ceri 3-4000 de lei pentru o înmormântare, sau să oblige oamenii să cumpere diverse obiecte. Desigur, am înștiințat conducerea Episcopiei Giurgiu despre cele ce se întâmplă la noi în comună, am purtat o corespondență cu dumnealor, urmând să primim răspunsuri la solicitările noastre”, a mai declarat primarul Dan Rusu.

De asemenea, reprezentanții „Jurnal giurgiuvean” au solicitat un punct de vedere al Episcopiei Giurgiu:

Persoana preotului Moldovan Cristian a făcut obiectul unei anchete penale deschisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu în data de 25.03.2019, anchetă ce viza fapte din sfera abuzului în serviciu și coroborate cu acestea, cu referire directă la contribuțiile solicitate de Preotul Cristian Moldovan pentru oficierea mai multor taine sau ierurgii.

– În perioada în care părintele a fost anchetat, Episcopia Giurgiului a decis suspedarea acestuia din funcție până la lămurirea situației și finalizarea anchetei penale.

– În data de 29.06.2020 Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu a dispus clasarea cauzei pentru toate faptele ce îi erau imputate.

– În aceste condiții, potrivit legislației muncii, Episcopia Giurgiului prin Protopopiatul Mihăilești s-a văzut nevoită să înceteze perioada de suspendare dispusă în acest caz și să îl repună în funcție pe Preotul Cristian Moldovan.

– Având în vedere cele de mai sus, după clasarea cauzei penale și după încheierea perioadei de suspendare dispusă anterior, Episcopia Giurgiului a transmis adrese oficiale atât Preotului Paroh cât și Consiliului Parohial în care li se pun în vedere următoarele prevederi sinodale, regulamentare și statutare cu scopul aplicării imediate și care conțin următoarele: este interzisă condiționarea oficierii sluibei inmormântarii de plata oricărei taxe sau contribuții benevole fixate de organismele Parohiale (art 190,alin.6 din Statutul pentru organizarea și functionarea Bisericii Ortodoxe Române); Tarifele și taxele pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitirele bisericești se vor stabili de Consiliul Parohial și se vor aproba de Centrul Eparhial (art 190,alin.5 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericil Ortodoxe Române);  Adunarea parohială, la propunerea Consiliului Parohial fixează Cuantumul contributor benevol potrivit nevoilor parohiei, informând despre aceasta Centru Eparhial ( art.55 alin. 7 din Statutul pentru orgonizarea și functionarea Bisericii Ortodoxe Romane); Clericii care din motive pecuniare refuză oficierea slujbei înmormântării persoanelor din familile sărace se sancționează cu dojana arhierească, cu împlinirea unui canond de postși de pocăință la mânăstire timp de 30 de zile, cu pierderea oficiului de paroh, în cazul parohiilor, sau cu mutarea disciplinară în altă parohie ( art. 31  din Regufamentul Autorităților Canonice). 

Neachitarea taxelor pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare nu poate fi motiv pentru a nu se săvârși slujba înmormântarii- Hotararea Sf.Sinod nr.12183/2017.

În ceea ce privește contribuțiile anuale și cele pentru administrarea și întreținerea cimitirului, se va avea în vedere să NU se solicite ca acestea să fie plătite retroactiv pentru o perioadă mai mare de 3 ani de zile.

Asigurăm publicul și pe credincioșii noștri că depunem toate eforturile pentru a reglementa situația tensionată la nivel local, că suntem atenți și sensibili la doleanțele și solicitările enoriașilor parohiei și de asemenea dorim să îi invităm pe toți la conlucrare frățească, în duh de pace și înțelegere pentru ca Dumnezeu să ne lumineze mințile și sufletele pentru a găsi cea mai bună cale de rezolvare a acestei tulburări ce nu trebuie să afecteze credința și atașamentul religios al credincioșilor noștri”, se arată în răspunsul transmis, la solicitarea „Jurnal giurgiuvean”, de către purtătorul de cuvânt al Episcopiei Giurgiului, preot Consilier Eduard Dumitrache.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
23.5 ° C
23.5 °
23.5 °
46 %
2.5kmh
5 %
sâm
39 °
Dum
38 °
lun
38 °
mar
36 °
mie
36 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com