Marți 26 februarie, la un local din centrul Municipiului Giurgiu a avut loc o întâlnire între câţiva dintre foștii salariați ai fostei fabrici Textila Dunăreana, cea care devenise înainte de 1990 cea mai mare fabrică de țesături din sud-estul Europei și cea mai mare țesătorie din România.

FOTO: Cam așa arăta o secție a țesătoriei cu aproape 50 de ani în urmă…

 Astfel la mese s-au adunat 43 de foști salariați ai Țesătoriei, ce ocupaseră cu aproape 50 de ani diferite funcții, astăzi cu toții pensionari, ce au depănat istorioare din vremea în care Dunăreana funcționa cu circa 2400 de războaie, lucrând cu 5.500 de angajați. Evident că ne-am angajat într-o discuție cu micul grup de inițiativă al acestei emoționante întâlniri, formate din Radu Marian, Savu Elena, Ungureanu Tincuța, Moscu Valentina, Pompiliu Boboc ( nimeni altul decât patronul restaurantului Cosmo).

Aceștia ne-au relatat câteva din istorioarele de început ale acestei uriașe unități economice în care 70% lucrau femei, atât din Giurgiu cât și din alte părți ale țării ce au fost ulterior, multe dintre ele, adoptate ca cetățeni ai acestei urbe. Așa am aflat că Intreprinderea a pus primii piloni de susținere în 1969 pentru ca după numai 2 ani (1971) să înceapă să producă. Cei prezenți și-au promis ca astfel de întâlniri amicale, ce dau farmec vârstei și existenței lor, se vor repeta de acum încolo în fiecare lună, măcar câte o dată. Noi le urăm încă de pe acum sănătate și întâlniri pline de bucurie și satisfacție .

(Florian Tincu)