Legea care reduce numărul de ore la școală a fost promulgată de președintele Iohannis. Parlamentarii au aprobat proiectul, în aceeași formă.

Legea a trecut după ce președintele a întors în primăvară proiectul în Parlament pentru că nu avea o strategie de aplicare, iar sindicaliștii au susținut că mii de profesori vor rămâne fără locuri de muncă.

Profesorii și părinții cer însă măsuri de urgență pentru aplicarea legii, astfel încât niciun dascăl să nu-și piardă catedra. Sindicaliștii s-au întâlnit cu premierul și cu ministrul Educației, la Guvern, pentru a stabili și un calendar al discuțiilor. O soluție ar fi ca elevii să rămână după program, să-și facă temele în școală și să primească o masa caldă. Sindicaliștii îi cer premierului și ministrului Educației să găsească soluții pentru ca niciun profesor să nu rămână fără loc de muncă. O variantă ar fi extinderea programului „școala după școală”, în fiecare unitate.

Orele petrecute la școală

Reprezentanții părinților cer simplificarea programei odată cu reducerea orelor. Potrivit legii, elevii din învățământul primar ar urma să stea la școală, în medie 20 de ore, pe săptămână. Cei din gimnaziu – 25 de ore, iar în liceu – 30 de ore, săptămânal. Elevii vor avea mai puține ore la școală chiar de anul viitor după cum urmează:

Învăţământul primar: 20 de ore/ săptămână;

Învăţământul gimnazial: 25 de ore/ săptămână;

Învăţământul liceal: 30 de ore/ săptămână.

(Jurnal)