Rezultatul alegerilor nu a adus  nicio surpriză pentru cei mai mulți dintre noi decât  aceea a cifrelor obținute în Diaspora de cei doi candidați.

O Diasporă care după cum arată procentele, o disprețuiește organic pe Viorica Dăncilă, respectiv PSD-ul.

La scurt timp după anunțarea victoriei zdrobitoare a lui Klaus Iohannis, o adevărată surpriză a fost însă comportamentul învingătorului care, după un mesaj scurt, concis, adresat alegătorilor, fără prea mult zgomot , fără fast, fără mese întinse și râuri de șampanie s-a retras discret,  în mașina prezidențială îndreptându-se către Cotroceni.

În cel mai neaoș spirit german, președintele a plecat să se odihnească după vacarmul celor două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale. Nu înainte însă de a promite că a doua zi, de dimineață, se va apuca de treabă, după cum a promis unei națiuni întregi, fiind președintele pe care l-a promis milioanelor de alegători.

O rigoare nemțească de care ar trebui să ținem seamă, și (de ce nu!) să o urmăm fiecare… Numai așa vom reuși să recuperăm decalajul dintre noi și ceilalți, mereu citat prin tot felul de  statistici.

Numai în acest fel ne vom putea schimba mentalitatea despre muncă, despre ”lucrul bine făcut”, o sintagmă folosită cu fiecare  ocazie de către președinte,  ce între timp a devenit slogan național.

Imitând gestul lui Klaus Iohannis, fără a se lăsa toropiți prea tare de euforia victoriei, noii mandatari ai  puterii vor trebui să se întoarcă grabnic la treburile guvernării, creionând o nouă arhitectură a statului de drept, o ”Românie normală”, de care să ne fie dor de fiecare dată când o vom lăsa acasă, o Românie în care să ne întoarcem întotdeauna cu plăcere.

În circa o săptămână, două vom vedea dacă graba președintelui a fost înțeleasă, în adevăratul ei sens, de către reprezentanții PNL din teritoriu…

Până atunci, pentru a putea lucra liniștiți, fără sincope, liberalii vor trebui să își realizeze o majoritate în Parlament, iar asta depinde doar de modul în care premierul Orban va ști să negocieze și de cât de dispuși sunt deputații și senatorii să schimbe ”macazul”…   

(Florian Tincu)