illustration-man-with-big-brother-eye-watching-him-use-computer 

Rezultatul obținut de PSD, la alegerile locale,  atât în țară cât mai ales la Giurgiu, nu ar trebui să constituie deloc o surpriză. Victoria fără comentarii a social democraților la Primăria Capitalei poate fi pusă nu numai pe seama lamentabilă a prestației guvernului tehnocrat, așteptată să aducă schimbarea de care se tot vorbește de mai mulți ani, în administrație, ci și a lehamitei multora dintre bucureșteni ce nu mai cred în buletinul băgat în urne, cât timp după ultimele alegeri au constatat că în urma alianțelor și înțelegerilor, de tot felul, dintre partide și politicieni, frâiele puterii au ajuns tot în mâna corupților.

Iată de ce  la București numai 30% dintre cetățenii cu drept de vot au mers la urne, restul considerând că nu are rost să se deplaseze, că orice ar vota ei,  tot ce  dorește  clasa politică va ieși la numărătoare până la urmă… Și de ce ar fi votat bucureștenii dreapta când au constatat cu toții că liberalii nici măcar nu se mai recunosc între ei…că nu mai știu nici măcar cine sunt cu adevărat!

 PNL-ul a  devenit un surogat politic în care PDL-ul a făcut ce-a dorit. Bâlbele în desemnarea unui candidat la Primăria Bucureștiului i-a convins pe cetățeni că acest partid nu este pregătit pentru guvernarea unei Capitale darmite  a țării.

La Giurgiu , oraș în care predominantă este populația de vârsta a treia, iar forța de muncă este după cum știm alcătuită în majoritate din bugetari, această victorie istorică a PSD-ului pare logică.

Deposedat de liberalii autentici, PNL Giurgiu este astăzi un partid format din membri de import, cu doi lideri, Dumitru Beianu ( ex-membru PSD) și Gigi Ștefan (ex-membru PDL), și o droaie de oportuniști eșuați… 

În mod normal, în spiritul bunului simț, după o astfel de înfrângere cei doi lideri PNL ar fi trebuit să își anunțe demisia. Pentru a îmi argumenta propunerea am să schițez întreg parcursul eșecului blitz-crieg regizat de copreședintele Dumitru Beianu.

Falimentul politic al liberalilor giurgiuveni a început cu transferul lui Mitică Beianu la PNL, după ce acesta se tot rupsese în figuri, o vară întreagă, alături de colegul său de partid, Florian Nicolae,  în Campania electorală a PSD din 2012, defilând pe străzi, purtând la gât cravată roșie de pionier. Imediat după venirea sa în PNL au început infidelitățile, denunțurile, trădările odioase, lipsea doar crima…Prima victimă vizată era chiar liderul PNL Giurgiu, Vasile Mustățea. Beianu juca tare. Mulți au crezut atunci că era vorba despre un scenariu pus la cale de însuși fostul său coleg de la PSD, Nicolae Bădălău, pentru a vulnerabiliza mașinăria de război liberală din interior.  Beianu începea să contureze cabala Calului troian…Aveam să înțelegem însă mai târziu că liderul social democraților nu avea niciun fel de amestec. Era vorba doar despre caracterul și uneltirile puse la cale de Mitică Beianu. O Lucreția Borgia cu mult mai perfidă decât eroina însăși.

A urmat după cum se știe un intermezzo de câteva luni  în care  deputatul Raluca Surdu, trebuia să-i trimită, fără voia ei,  pe o pistă falsă pe cei care începuseră să miroasă crimă odioasă pe care Tică, o pusese la cale.  Iar execuția trebuia avizată de la Centru pentru a avea efect în rândul membrilor de partid.  Ea s-a produs parcă în somn… În concluzie Vasile Mustăţea a fost obligat să demisioneze din funcţia de preşedinte al PNL Giurgiu… pe motive de sănătate!? Raluca a rămas surdo-mută în ciuda tuturor  protestelor celorlalți liberali… 

 Alianța PNL-PDL impunea la acel moment , la Giurgiu, o conducere bicefală. Mitică Beianu a înțeles că a venit timpul său și totodată acela de a  pune la punct planul său diabolic. Dar pentru asta mai avea nevoie de un aliat puternic. Iată de ce venirea fostului său coleg de la PSD, Florian Nicolae a simțit că i se potrivea ca o mănușă.  Planul său era cel de a epura partidul de liberalii autentici, până la plăsele, păstrându-i alături doar pe yesmanii… Gigi Ștefan i-a înțeles repede intențiile și a acceptat  să ia loc pe șaua  tandemului, dând la pedale în favoarea imaginii colegului său de co-președinție.

  Și uite așa, unul câte unul, toți cei ce au ridicat din sprânceană cu înțeles, au sucombat subit, prin demisii bizare… În doar câteva luni clopotele trase de Mitică au dat roade și în acest fel greii partidului liberal au fost suprimați! Dar totul trebuia făcut în liniște și departe de ochii presei,  de aceea Beianu a introdus cenzura…

 Înfricoșați, unii au sperat că va veni o zi când,  îmbibat de atâtea otrăvuri, Mitică își va mușca limba și… GATA! Dar nu a fost așa. Omul nu s-a lăsat  cu una cu două…Beianu își dorea de data acesta să joace un alt rol. El s-a crezut, preț de-o Campanie electorală, Nero.A sperat că acest personaj  i se potrivea cel mai bine așa că a început să se joace cu focul sperând că va pune mâna pe Consiliul județean, și uite așa și-a depus candidatura pentru funcția de președinte. Din nefericire pentru el, la scurt timp după alegerile din 5 iunie, în urma rezultatelor dezastruoase,  Dumitru Beianu a aflat că în loc să stea în jilț, triumfător , scuipând coji de ”răsare” în capul adversarilor săi politici, dând  foc Romei , va trebui să se joace de acum încolo de-a ”Fetița cu chibrituri”.

 PNL Giurgiu se zbate iată, în aceste zile, după  mai bine de două decenii de stabilitate, sub spectrul falimentului politic!  Ce rămâne de făcut? se întreabă cei ce încă nu au dat bir cu fugiții… Demisia conducerii bicefale, rostesc cei mai mulți.

 Alții fac haz de necaz întrebând:  ”Ce e mic, negru, respiră greu și  bate la ușă”? Este viitorul dumitale, domnule Mitică! Parol de te-oi minți!  

(Florian TINCU)

 

 

1 COMENTARIU

  1. Excelentă analiză! Paralela între degringolada marelui (cu m mic) PNL la nivel central,în București,și la nivel local,în Giurgiu-este nu numai conformă cu realitatea,dar și plină de învățăminte dacă vreun mare sau mic liberal vopsit ar catadicsi să citească acest punct de vedere.Cât privește expresia -a sparge semințe de „răsare”,respectiv de floarea soarelui,chiar că o uitasem,dar exact asa îi ziceam cândva și noi !