
PSD a făcut public proiectul Legii de salarizare unitară, conform căruia ierarhizarea salariilor din sistemul bugetar va fi realizată etapizat, până în anul 2022. Economiştii spun însă că în anexele la lege, nu sunt prezentate explicit salariile ce vor fi încasate imediat ce legea va intra în vigoare, adică de la 1 iulie 2017, ci salariile la care bugetarii vor ajunge în decembrie 2022.
Alături de salarii, anexele la proiectul de lege prezintă şi coeficienţii de ierarhizare a acestora, astfel încât raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sistem să fie de 1:12. Iar coeficientul 1 este aferent salariului minim pe economie. Aici, proiectul aduce o surpriză: conform acestuia, în anul 2022, salariul minim pe economie ar urma să fie de 2.500 de lei, căci la această cifră se ajunge dacă împărţim orice salariu menţionat în lege la coeficientul de ierarhizare corespunzător. Este pentru prima dată când se afirmă explicit că, în anul 2022, salariul minim va ajunge la această valoare. Odată ajuns la guvernare, Guvernul Grideanu a majorat salariul minim de la 1.250 la 1.450 de lei, iar în programul de guvernare s-a precizat că acesta va ajunge în 2020 la 1.750 de lei. Deci o creştere cu 300 de lei în patru ani. Şi, conform Legii de salarizare bugetară, în doar doi ani, salariul minim ar urma să cunoască o majorare mult mai substanţială, de 750 de lei, şi să ajungă la 2.500 de lei. Legea nu spune nimic despre dinamica de creştere a salariului minim pe economie, parametru esenţial pentru atingerea valorilor salariale menţionate în aceeaşi lege.
Principiile creşterilor
Guvernul motivează creşterile precizând că astfel vor fi eliminate disfuncţionalităţile existente în sistemul public de salarizare. Astfel, vor creşte salariile de bază mici cu un procent mai mare faţă de celelalte salarii de bază, astfel încât raportul între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, faţă de 1 la 15 cât este în prezent. Aşadar, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creştere accentuată, în jur de 100%, această creştere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale. Legea prevede, de asemenea, creşterea substanţială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună. Mai mult, se doreşte creşterea substanţială a salariilor de bază pentru personalul din educaţie, această creştere fiind cuprinsă între 90% -150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33% – 125% pentru învăţământul universitar.
Legea prevede, totodată, creşterea substanţială, de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul artistic din familia ocupaţională „Cultură“, dar şi creşterea substanţială, de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în special pentru funcţiile cu nivel mai mic de salarizare. Noua lege mai prevede şi acordarea primei de vacanţă anuale, sub formă de vouchere de vacanţă, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dar şi acordarea indemnizaţiei de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.
(Jurnal)