În noaptea de 27 spre 28 iulie 2018 (vineri spre sâmbătă) se produce o eclipsă totală de Lună, vizibilă din țara noastră. Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit.

Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România.

Luna va răsări la apusul Soarelui, dar în partea opusă de cer, punctul cardinal est-sud-est. În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar. Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.

Pentru București, Luna va răsări la ora 20:37. Pentru alte orașe mari, am pregătit tabelul de mai jos, cu momentele de răsărit ale Lunii. După răsăritul Lunii, trebuie doar să așteptați ca această să intre în umbră. Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care veți putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului. Nu uitați să priviți Luna din când în când, pentru a vedea cum umbra avansează pe disc. Culoarea Lunii se va schimba regiunile acoperite de umbră.

După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29. De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nunațe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.

 Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est. Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute. Momentul totalității este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem ști, însă va avea nuanțe de portocaliu-roșu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat și iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului). 

 Observarea eclipsei

Pentru a observa aceasta eclipsă nu aveţi nevoie de instrument astronomic, folosirea unui instrument astronomic nefiind necesara. Trebuie să priviți Luna din când în când pentru a vedea fazele importante ale fenomenului.

În cazul în care aveţi un instrument astronomic îndreptaţi-l spre Lună. Veţi vedea mai îndeaproape suprafaţa lunară, cu toate că din cauza lipsei umbrelor, craterele nu se vor vedea în relief. Dacă priviți Luna printr-un binoclu veți putea distinge mai ușor nuanțele din timpul totalității. Cei ce doresc să facă fotografii pot ataşa aparatul foto pe un trepied. Asta pentru că în timpul totalităţii, trebuie folosiţi timpi de expunere de 0,5-2 secunde, în funcţie de gradul de întunecare a discului lunar. Fenomenul va putea fi observat din toată ţara, doar în cazul în care cerul este senin.  Sub Lună se va afla planeta Marte, vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor. În timpul eclipsei pot fi observate alte trei planete: Venus (până în ora 22), Jupiter (până la miezul nopții) și Saturn (toată noaptea). Observatorul astronomic va fi deschis pe 27 iulie, între orele 21-03.

(SURSA- Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”)