putin1

Anul viitor Rusia își va întări forțele nucleare strategice , pentru a putea anihila scuturile anti-rachetă ale NATO, după cum a anunțat Vladimir Putin. Președintele rus a ordonat întărirea fortelor nucleare strategice ale Federatiei Ruse, pentru ca acestea sa fie capabile să strapunga orice scut antiracheta, cum este cel pe care SUA îl desfasoara în Europa de Est, conform AFP și agentiilor de presă ruse.

„Trebuie întărit potentialul militar al fortelor nucleare strategice, înainte de toate cu ajutorul sistemelor de rachete capabile sa garanteze strapungerea sistemelor de aparare antiracheta existente sau viitoare”, a declarat presedintele rus, în timpul unei reuniuni cu oficiali ai structurilor armate ale Rusiei. 

Potrivit liderului de la Kremlin, doar 60% din armamentul fortelor nucleare ruse este modern. Pe de altă parte, nivelul de pregătire este superior, mai ales după exercițiul strategic Kavkaz de anul acesta, care „a crescut gradul de protectie a granitelor”. De asemenea, Putin a spus că fortele de reactie rapidă ale Rusiei „pot fi desfasurate prompt la distante mari și pot crea grupuri armate în timp scurt în direcții strategice”.

La aceeasi reuniune, ministrul Apararii Serghei Soigu a averizat ca NATO „consideră în continuare Rusia principala amenintare și îsi amplifica potentialul militar la granite”, făcând aluzie inclusiv la brigada multinatională din Romania. Soigu a spus că exercitiile militare ale Aliantei în care rusii sunt desemnați drept inamic , sunt „inacceptabile” .

(Jurnal)