20160627_112416-1024x576-1024x576Comuna Daia este, aşa cum am mai scris şi cu alte prilejuri o localitate mică, străbătută de şoseaua naţională DN5, ce leagă Giurgiu de Bucureşti. Ea adăposteşte conform recensământului din 2011 peste 2.800 de suflete. Regretul actualului primar, Florin  Şerban este acela că o parte dintre cei născuţi şi crescuţi aici au început în ultimii ani să părăsească tot mai des zona, lucru confirmat şi de cifrele statistice: în 2001 aici se înregistraseră 3.138 de locuitori, majoritatea români (94,6%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor de aici  sunt ortodocşi (93,97%), oameni cu frica lui Dumnezeu, gospodari şi dornici ca şi primarul pe care l-au ales , de a-şi ridica nivelul de trai. 

După ce la finele lunii septembrie  vă descriam campania de curăţenie  desfăşurată de primarul comunei Daia, Florian ŞERBAN, iată-ne din nou în comună constatând că  acea acţiune nu a fost decât o avanpremieră la acţiunile ce au urmat. Evident că odată cu  amplasarea  celor 142 de europubele instalate pe platformele special amenajate ale comunei, efortul a continuat prin convingerea tuturor locuitorilor de a respecta cu stricteţe acest lucru. 

Între timp s-a lucrat intens la proiectul de reabilitare al  unităţilor şcolare aflate pe teritoriul comunei. Aceste investiţii au fost făcute şi pentru a  permite  celor două unităţi de învăţământ, Şcoala Daia şi Grădiniţa Plopşoru,  de a obţine autorizaţii de funcţionare din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP),  ne-a  precizat primarul Florin Şerban.

Deşi aflat ca toţi ceilalţi primari de comune din judeţul Giurgiu, într-o acută lipsă de bani de la buget, înainte de toate primarul Florian Şerban este de lăudat pentru faptul că – aşa cum aminteam la momentul învestiţii sale  în această funcţie – a lăsat viaţa tentantă a Capitalei dorind să se implice în viaţa comunităţii în care s-a născut şi a copilărit.

Nimeni nu ne-a descris comuna Daia cu atâta pasiune  precum o face, de fiecare dată, tânărul primar.

O comună în care – după cum am aflat – trei obiective sunt incluse în lista monumentelor istorice ale judeţului Giurgiu ca monumente de interes local.  Primele două constau în cele  două situri arheologice (situl de pe „Valea Fântânilor” 2 km nord-vest de Daia), ce cuprinde urme de aşezări din perioada Halstatt şi din perioada Latene (secolele al III-lea–al II-lea î.e.n.); şi situl din „Valea Făgădău” (500 m vest de Daia), unde s-au găsit aşezări din Epoca Bronzului Mijlociu (cultura Tei, faza IV), perioada Latene şi din epoca migraţiilor (secolele al VIII-lea–al IX-lea). Al treilea obiectiv, este biserica din comună cu hramul „Cuvioasa Parascheva” (1870) aflată în partea de vest a satului Daia şi  de care oamenii locului vorbesc cu multă dragoste şi respect. Dar o serie de alte lucruri şi planuri ale primarului Şerban Florin pentru acest final de an, vi le vom prezenta însă într-o viitoare ediţie a cotidianului nostru…

Florian Tincu