Frăția interlopilor români și bulgari, cu legături la Giurgiu, care au creat schema infracțională numită “Alimente pentru săraci”, a fraudat statul român cu multe milioane de euro. Prejudiciile create nu au fost recuperate nici până astăzi.
De unde a plecat totul…
O agenție a statului a fost înșelată de două clanuri interlope din Bulgaria după ce a încercat să cumpere ulei și făină pentru familiile sărace din România. Tranzacțiile comerciale, în valoare de zeci de milioane de euro, urmau să fie decontate de Uniunea Europeană. Doar că bulgarii au fugit cu banii în Cipru. Schema fraudei implică un om al străzii din Sofia, bancheri bulgari și o familie de români.
Pentru primul contract, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trebuia să primească ulei de la bulgari, dar aceștia au mai livrat produse în valoare de doar 3,5 milioane de euro. Cel de-al doilea contract era practic un barter. Bulgarii dădeau făină și primeau la schimb orz. Bănește, schimbul era de peste 6 de milioane de euro! Numai că bulgarii au încasat banii și orzul, dar n-au mai livrat făina. Agenția statului român încearcă de mai mult timp să recupereze paguba, prin executarea scrisorilor de garanție bancară cu care firma bulgară s-a prezentat la licitație. Însumate, garanțiile se ridică la 31,5 milioane de euro! Au apărut însă alte probleme…
RISE Project și jurnaliștii de la Bivol.bg, centrul bulgar pentru jurnalism de investigație, au documentat mai multe luni această afacere, descoperind filiera prin care România a fost păgubită cu aproape 26 de milioane de euro. Între timp, procurorii români anticorupție au demarat o anchetă proprie în acest caz, fiind vizați inclusiv funcționarii agenției, dar și mai multe companii implicate în schema comercială. Birourile APIA din București și din Ilfov și mai multe sedii de firme din Dâmbovița și Giurgiu au fost percheziționate de către procurorii Departamentului Național Anticorupție.
First Investment Bank (FIB), banca bulgărească care a eliberat garanțiile, refuză să mai facă plata, motivând că APIA a încurcat conturile în care a virat banii. Practic, banca bulgară suține că agenția guvernamentală n-a mai trimis banii în conturile firmei bulgare de la această bancă, ci în cu totul altă parte. Jurnaliștii RISE Project și colegii de la Bivol.bg au aflat că banii s-au scurs într-un cont din Cipru. La vedere, firma bulgară Viem Corporation e deținută și condusă de Valeri Petrov, un om al străzii din Sofia. În același apartament din capitala Bulgariei, unde este înregistrată firma Viem Corporation, mai figurează și alte companii înrudite între ele. Unele dintre firme sunt conectate la afaceriști români și, mai departe, chiar la patronii First Investment Bank, banca bulgărească care refuză să înapoieze banii statului român.
(RISE Project și Bivol.bg, centrul bulgar pentru jurnalism de investigație, au urmărit acest caz încă de anul trecut și au mers pe firul banilor până în Cipru.
În Sofia, firma și-a împărțit sediul cu mai mai multe companii înrudite și conectate, mai departe, la First Investment Bank. Această bancă bulgărească a garantat buna execuție a contractelor pentru Viem Corporation în relația comercială cu agenția statului român.
Banca a garantat practic schema interlopilor bulgari din gruparea “Asasinii”, condusă de Mila Georgieva, o figură cunoscută în lumea interlopă din statul vecin. În trecut, Georgieva a făcut parte din gruparea “Universalii”, condusă de Ivan Tanev, intermediar în schema din România și căutat de Interpol pentru alte fraude.
Ivan Tanev, fiul unui fost ministru bulgar al agriculturii, suține că s-a ascuns în Dubai, dar că nu a fugit cu banii din România.
O altă firmă care a semnat promisiuni de vânzare pentru Viem Corporation este Vega Trade Industries SRLdin Giurgiu. De numele acestei firme se leagă un dosar penal mamut de evaziune fiscală și spălare de bani deschis de procurorii români antimafia în 2012.
Vega Trade Industries era administrată atunci de Sorin Adrian Găzdac, ginerele fostului senator giurgiuvean , Cezar Măgureanu, cercetat în același dosar. Găzdac a făcut ani la rândul afaceri cu produse alimentare chiar cu liderul clanului “Butoane” din Giurgiu, Octavian Grecu, implicat în mai multe scandaluri naționale. Procurorii DIICOT au arătat, în 2012, cum familia Găzdac și șeful clanului “Butoane” erau implicați într-o amplă rețea cu operațiuni în mai multe state, printre care Bulgaria și România. Cele peste 100 de companii din rețea au făcut atunci tranzacții transfrontaliere cu produse alimentare, prejudiciind bugetul României cu peste 130 de milioane de euro.
Tribunalul din Sofia a aprobat cererea de executare silită a First Investment Bank de către APIA, dar decizia nu este încă definitivă. Instituția financiară a atacat decizia judecătorilor și, mai mult, s-a plâns Băncii Naționale a Bulgariei, acuzând problemele din România. Într-o scrisoare către Banca Națională, juriștii FIBank spun că nu vor face plata pentru cele două scrisori de garanție, chiar dacă decizia Curții de Apel le va fi defavorabilă, motivând că banca lor a fost victima „corupției din România.”
Deși această schemă infracțională a fost descoperită în urmă cu mai bine de trei ani nici pănă astăzi , prejudiciul nu a fost recuperat. (Surse: Rise Project)
(Jurnal)