Duminică este Ziua Internaţională a Iei…Ce program au pregătit autorităţile locale

0
343

Ia reprezintă o componentă emblematică a portului popular românesc încă din cele ami vechi timpuri. Portul, completat cu brâu sau chimir, ițari, iar în picioare opinci, dar și alte componente, care își au  originea în vestimentația tracilor, geților și a dacilor. Ținând cont că vorbim despre un obiect atât de important în istorie, acestuia obiect trebuia să i se dedice o zi în care să putem admira măiestria realizării sale și frumusețea rară, mai mult decât o face în mod normal, 24 iunie Ziua Universală a Iei Românești.

Termenul de Ie este folosit pentru a face referire la cămășile purtate de femei, cele pe care le vedem la bărbați purtând numele de cămașă populară. Realizată din in, lână sau bumbac tors în fuior, cu broderii deosebite, aceasta reprezenta acoperirea goliciunii trupești și transmitea un mesaj unic în funcție de persoană, de meserie, eveniment, rang în societate ș.a.m.d.

La Giurgiu, evenimentele, organizate de Consiliul Local Giurgiu, Primăria Municipiului Giurgiu, Centrul Cultural Local „Ion Vinea”, Consiliul Judeţean şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Giurgiu, debutează la ora 10,00, când, pe traseul Primăria Giurgiu – Parc Alei va fi organizată o paradă. O jumătate de oră mai târziu, în Parcul Alei, giurgiuvenii vor avea parte de o serie de evenimente artistice: spectacol folcloric, atelier de pictură, o expoziţie cu tema „Ia românească” şi, în încheiere, un flashmob.

(Jurnal)