DSVSA Giurgiu: Din luna octombrie începe vaccinarea obligatorie a câinilor și pisicilor

0
377

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu informează populația județului că, în perioada octombrie 2022 – decembrie 2022, în conformitate cu prevederile Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, se desfășoară Campania de Vaccinare antirabică a carnasierelor domestice (câini și pisici).

După cum ne preciza dir. adj. al DSVSA Giurgiu, dr. Florescu Mădălina Stocheci, costurile de vaccinare vor fi suportate de la Bugetul de stat în cazul câinilor, iar în cazul pisicilor, suportat de către proprietarii acestora.

Dr. Mădălina Stocheci ne mai spunea că proprietarii și deținătorii de câini și pisici au totodată câteva obligații:

  • să prezinte și să conteționeze ( n.red.- a imobiliza) animalele pentru efectuarea vaccinării antirabice;

  • să dețină un carnet de sănătate al animalului, în care să evidențieze acțiunile imunoprofilactice antirabice, iar în cazul lipsei/pierderii acestuia, un carnet de sănătate va fi emis de către medicul veterinar care efectuează vaccinarea;

  • să respecte dispozițiile Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, privind interdicțiile de mișcare a câinilor în afara curților;

  • să anunțe imediat medicul veterinar orice mușcătură produsă la om de către câinii aflați în proprietatea sau îngrijirea lor, precum și orice modificare a comportamentului acestora.

Nerespectarea dispozițiilor cu referire la vaccinarea obligatorie a carnasierelor domestice, prevăzute de legislația în vigoare, se sancționează contravențional cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei – mai preciza directorul adjunct al Direcției.

Concomitent cu vaccinarea carnasierelor domestice se va demara și acțiunea de vaccinare antirabică la vulpi prin distribuirea manuală de momeli vaccinale antirabice.

Mădălina Stocheci ne mai preciza că acțiunile de vaccinare se înscriu în strategia de prevenire, supraveghere, control și eradicare a turbării (rabiei) pe teritoriul României, aprobată prin HG 55/2008 și că ele beneficiază de sprijinul financiar din partea Uniunii Europene (Deciziea Comisiei SANTE / VP / 2020 / RO / 512.823617), Ordinul ANSVSA 35/2016 actualizat.

Mădălina Stocheci făcea cu acest prilej un apel la sprijinul populației pentru buna desfășurare a campaniei.

Scopul final  al acestei Campanii fiind acela de a păstra indemnitatea (n.red- starea omului…), județului Giurgiu pentru rabie – a mai precizat directorul adjunct al Direcției.

(Jurnal)