Imaginile cu tinerii din Câmpia Turzii, mai mult morți decât vii după consumul unui nou tip de drog, intrat pe piața românească la finele anului trecut, au făcut, déjà, înconjurul internetului.

Anchetatorii adună date despre traficul cu acest tip de drog – un fel de marijuana modificată, cu efecte mult mai grave – de la începutul anului și au în atenție traficanți care aduc substanța psihotropă în țară și o vând consumatorilor, unii dintre ei chiar elevi de 13-15 ani.

Investigatorii nu au reușit încă să numească drogul nou, dar el este cunoscut ca „zombie”, după efectele produse în urma consumului.

Specialiștii susțin că aceste droguri seamănă cu „spice”, căruia i se mai spune, pe site-urile de specialitate, și „zombie” și care a făcut prăpăd în Europa și America de Nord. „Spice” e o mixtură de chimicale, făcută în laborator, creată pentru a reproduce efectele celebrei substanțe psihoactive care se găsește în marijuana, THC (tetrahydrocannabinol). Drogul este interzis în USA din 2013 și în Marea Britanie din 2016.

Drogul „zombie” îţi prăjeşte creierul

Gigel Lazăr, directorul Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO), spune că acest drog sintetic este atât de puternic încât consumatorii pur şi simplu îşi „prăjesc” creierul.

Acest drog, K2, ar fi apărut pentru prima data în SUA, în 2010 – 2011, şi a fost trecut rapid pe lista substanţelor interzise, din cauza efectelor devastatoare pe care le are asupra celor care-l consumă.

În România, drogul, care este un fel de marijuana sintetică, a ajuns abia anul acesta.

Dacă marijuana produce un efect de anxietate şi atacuri de panică, acest K2 produce paranoia şi episoade psihotice, de aceea se spune că are un efect de „zombie”. Această stare se instalează în cel mult 10 minute şi efectele durează până la o oră şi jumătate, în medie, a explicat Gigel Lazăr.

Acest drog sintetic nu are în componenţă cannabidiol, o substanţă esenţială în limitarea efectelor THC, ceea ce duce la eliberarea substanţelor din creier, care nu mai pot fi controlate.

„Un consum prelungit duce la efecte de gravitate extremă, de distrugere a creierului. Adică, îl transformă în legumă, cum s-ar zice, îi «prăjeşte» creierul ireversibil”, a avertizat reprezentantul CIADO.

O singură doză de „zombie” poate fi mortală

Medicii au analizat efectele pe care acest drog le produc în organism şi au realizat că este de 10 ori mai puternic decât cocaina.

Consumul acestui drog produce o creştere a metabolismului, cu temperatură foarte mare, cu tahicardie, posibil cu insuficienţă renală, cu problemă de oxigenare a creierului şi inimii.

Agenția Antidrog nu știe, sau se face că nu știe…

Deși mulți specialiști au tras, déjà, semnale de alarmă cu privire la consumul acestui tip de drog, deși există cazuri confirmate de consumatori ai noului tip de stupefiant, Agenția Antidrog transmite, printr-un comunicat de presă:

– Referitor la apariţia, în România, a aşa numitului “drog Zombie”, Agenţia Naţională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator naţional al politicilor publice antidrog, face următoarele precizări:

  • Evaluările disponibile în România, în acest moment, nu conduc la existenţa unei substanţe psihoactive noi.
  • Din comunicările structurilor specializate rezultă că nu a fost identificată prezenţa niciunei substanţe noi psihoactive (SNP).”

La Giurgiu…

Conform declarațiilor reprezentanților Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Giurgiu, la nivelul județului nostru nu au fost semnalate cazuri de consum ale așa-zisului „zombie”. În schimb, conform acelorași precizări, numărul consumatorilor de stupefiante este relativ egal cu cel al anului trecut. Astfel, în primele nouă luni și jumătate ale acestui an, un număr de 68 de persoane au fost înregistrate la secția UPU a Spitalului Județean Giurgiu, majoritatea fiind consumatoare de canbis. De referință este cazul tinerei din Timișoara, care a făcut plajă goală în apropierea Primăriei Municipiului Giurgiu, și ale cărei analize au dovedit prezența substanței amintite. De asemenea, pentru 37 de persoane s-a emis ordonanță de evaluare de către DIICOT, o solicitare a venit din partea Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Giurgiu, și alte 17 evaluări în vedeerea stabilirii necesității admiterii în programul de asistență.

De remarcat este faptul că nu mai sunt înregistrate persoane cu vârste sub 18 ani, în rândul celor aflați în evidențele Centrului din Giurgiu.

Toate acestea în contextul în care, neoficial, în municipiu există dealeri de droguri, care și-au repartizat cartierele din municipiu, iar raziile mascaților la aceștia sunt din ce în ce mai dese.

(Jurnal)