duminică, martie 16, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Dragobetele, sărbătoarea iubirii românești, celebrat astăzi în toată țara

Dragobetele, sărbătoarea iubirii românești, celebrat astăzi în toată țara

0
Dragobetele, sărbătoarea iubirii românești, celebrat astăzi în toată țara

Astăzi, 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, o tradiție străveche care marchează iubirea, respectul și legăturile sufletești dintre oameni. Considerată echivalentul românesc al Zilei Îndrăgostiților, Dragobetele este o sărbătoare cu rădăcini adânci în folclorul autohton și este dedicată iubirii, iar în unele zone ale țării, este cunoscută și sub numele de „ziua îndrăgostiților românești”.

Potrivit tradiției, Dragobetele este sărbătorit de tinerii din zonele rurale, care se adună pentru a celebra iubirea și pentru a face promisiuni de viitor în fața celor dragi. În trecut, tinerii își dădeau întâlnire în această zi pentru a se cunoaște mai bine, iar băieții își exprimau sentimentele față de fete prin gesturi simbolice sau chiar prin daruri mici.

Dragobetele este o sărbătoare care ne leagă de obiceiurile strămoeșești, de natură și de tot ce înseamnă iubire pură, sinceră, din inima românilor. Este o zi în care oamenii își arată afecțiunea față de cei dragi și se reînnoiesc legăturile afective”, spune etnologul Ana Popescu.

Tradiții și superstiții de Dragobete

Dragobetele este însoțit de numeroase tradiții și superstiții care au fost păstrate de-a lungul vremii și care încă se respectă în unele regiuni ale țării.

  1. „Furatul fetei de Dragobete” – Un obicei vechi spune că, în această zi, băieții fură fetele, adică le cer în căsătorie sau le iau de mână, oferindu-le flori sau mici daruri. Acest gest simboliza începutul unei relații serioase și era considerat un semn bun pentru viitorul lor împreună.

  2. Plimbările prin pădure și adunatul florilor – În multe zone ale țării, tinerii merg în pădure sau pe câmp pentru a culege flori de primăvară, care erau apoi dăruite persoanei iubite. Acest obicei simboliza puritatea iubirii și renașterea legăturii lor.

  3. „Mersul pe jos, la început de zi” – O altă superstiție spune că, dacă o persoană merge pe jos dimineața devreme de Dragobete, acest lucru îi va aduce noroc în dragoste pe tot parcursul anului.

  4. Focul iubirii – În unele zone rurale, tinerii săreau peste focuri sau focuri de tabără, ca simbol al curățirii sufletului și al purificării iubirii. Se credea că acest obicei ajuta la întărirea relațiilor și aducea sănătate și noroc.

  5. „Dacă plouă de Dragobete” – Se spunea că, dacă plouă pe 24 februarie, iubirea va fi puternică și de durată. De asemenea, acest semn aducea belșug și fertilitate, iar cei care se căsătoreau în această zi aveau o viață de familie fericită și împlinită.

  6. Protecția față de „drăcușori” – În anumite zone, se credea că Dragobetele era protector împotriva duhurilor rele și al „drăcușorilor” care bântuiau în special în această perioadă de început de primăvară. Astfel, oamenii respectau tradițiile ca să alunge energiile negative și să atragă numai vibrații pozitive în viețile lor.

Pe lângă tradițiile din mediul rural, Dragobetele a devenit un moment simbolic și în mediul urban, unde tinerii aleg să își sărbătorească iubirea prin diverse activități, cum ar fi plimbări romantice, ieșiri la restaurant sau chiar cadouri speciale.

Astăzi, românii sunt invitați să se bucure de această sărbătoare autentică a iubirii, să respecte tradițiile și să aprecieze legăturile deosebite pe care le au cu cei dragi.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
17.8 ° C
17.8 °
17.8 °
54 %
4.4kmh
90 %
D
19 °
lun
17 °
mar
6 °
mie
8 °
J
12 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com