Întrebat de ce este nevoie de a doua doză de vaccin (rapel = o doză ce are scopul de a furniza protecţie pe termen lungn.red.) Lt. Col. Dr Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, a făcut câteva precizări.

Este foarte important să efectuăm cea de a doua doză de vaccin, rapelul, mai ales în contextul actual în care discutăm de emergența unor variante virale noi. Dacă ne raportăm la tulpina sud-africană B1-135, eficacitatea  pe care anticorpii neutralizanți o au față de această tulpină este redusă de circa 10 până la 12 ori.

Prin analogie cu vaccinul antigripal, atunci când vaccinul antigripal pe noile tulpini care urmează să circule în sezonul următor, este redusă de cel puțin 10 ori, se recomandă un alt tip de vaccin antigripal, deci practic această adaptare sezonieră a vaccinurilor antigripale. Deci una este când pleci de la un nivel redus al anticorpilor în fața unei tulpini a unei variante virale noi cum este cea sud-africană și alta este când pleci de la un nivel ridicat al anticorpilor.

Iată de ce este foarte important să efectuăm și cea de-a doua doză (rapel-ul – n.red.), pentru că ne ajută  pentru creșterea răspunsului imun cât și pentru longevitatea răspunsului imun. Practic asigură o durata prelungită de protecție – a mai precizat dr. Valeriu Gheorghiță.

(Jurnal)