
– Interviu cu reputatul medic chirurg, Nicolae DINU –
Reporter: Când v-ați descoperit pasiunea pentru Medicină?
Dr. Nicolae DINU: M-am îmbolnăvit!…Cred că eram clasa a X-a. Am făcut o formă obișnuită de hepatită. Am fost internat în Spital, unde am stat ceva timp, întrucât așa era regula la acea vreme… stăteai o lună în spital. Am fost internat la Spitalul „Colentina”. Întâmplarea a făcut că era într-o perioadă în care tocmai era sesiunea de vară a studenților, iar studenții de anul șase de la Medicină, susțineau examenul de boli infecțioase în spital. Mi s-a părut interesant, deși la acea vreme eu doream să mă fac inginer…Făceam secție reală la liceu și visam să lucrez inginer într-o fabrică de autoturisme. În concluzie, dacă nu aș fi făcut medicină, m-aș fi făcut inginer… Aș fi vrur să lucrez, așa cum spuneam, într-o fabrică de autoturisme, deși Dacia încă nu începuse să se fabrice…
Rep: De ce chirugie și nu altă specializare?
Dr. N.D: În orice copil funcționează mimetismul…Cand m-am hotărât să pornesc pe acest drum, fiind fascinat de acei studenți, ca elev în clasa a X-a, am pornit pe această idee. Eu sunt din „Adunații Copăceni”, undeva de pe partea cealaltă a Argeșului, din satul Mogoșești. Acolo era un spital rural care funcționa cu patru secții: obstretică-ginecologie, pediatrie, boli interne și chirurgie. Erau doi sau trei doctori chirurgi. Toată lumea îi respecta, erau foarte cunoscuți și apreciați. Mi s-a părut deosebit acest lucru…
Cum vă spuneam, din clasa a X-a m-am hotărât să fac Medicină. Lucrurile erau clare și nu mi-am mai schimbat decizia sub nicio formă…Am început să mă interesez, să cumpăr cărți, să fac rost de materialele de care aveam nevoie. Un bunicul din partea mamei, un om mai destupat la minte, nu țăran, ca cei din partea tatălui meu, ce era meșter de case, mi-a dat niște bani să îmi cumpăr cărți. Mi-aduc aminte că mi-am luat „Anatomia și Fiziologia Omului” scrisă de Petricu și Voiculescu.
Am început să o sudiez, pe urmă am realizat că este nevoie de mai mult, de chimie, de fizică, de studiu pe care mi l-am asumat temeinic. Acest lucru a avut o mare importanță asupra hotărârii mele de a face chirurgie. Dar deja, când am intrat în facultate, am văzut cu ce se ocupă fiecare dintre discipline și am considerat că chirugia mi se potrivește cel mai bine. M-am gândit totuși că dacă nu aș fi făcut chirugie, probabil m-aș fi orientat către radiologie. Mi se părea interesant la vremea aceea…
Rep: Ce calități trebuie să aibă un medic pentru a fi considerat un chirug bun?
Dr. N.D: În primul rând este importantă capacitatea sa de a rezista la efort, anduranța… Gândiți-vă că un medic chirug, după vizita bolnavilor, trebuie să intre în sala de operație, adică de abia atunci începe munca. Noi suntem aici toată ziua…Venim seara la contravizită, mergem sâmbăta, duminica să ne vedem pacienții. Nu știu câte duminici am lipsit eu din spital… Acum, spre norocul meu, sunt cu Mihnea, fiul meu și venim alternativ, să vedem bolnavii. Nu poți să stai liniștit, căci fiecare bolnav contează…Trebuie să verifici cum e pansamentul, cu ce drenaj a venit, ce s-a scurs pe sondă…Iar asta înseamnă efort și disponibilitate. Pe lângă anduranță și disponibilitate la efort, mai este nevoie și de studiu permanent și grijă față de bolnav…