Faptul că obiceiurile politicienilor români nu prea s-au schimbat de-a lungul vremilor poate fi probat cu un lucru care se întâmpla cu mai bine de 8 decenii în urmă, atunci când regele Carol al II-lea al României premedita ( încă din 1934 ) ideea guvernului de dictatură instaurat ulterior, în 1938, obținând, la 2 iunie a aceluiași an, schimbarea Constituției.
Cine l-a jutat pe Rege pentru acest lucru? Este vorba de Jean Pangal , conducătorul absolut al organizației masonice naționale regulare, între 1922-1937 și 1944-1948. Iată cum era anunțată atunci, printr-o notă informativă, actul schimbării Constituției: Și „nu cu desbateri în constituantă și la lumina zilei (…), ci într’o noapte și în baza unui decret lege”, așa cum suna exact dorința monarhului. Ce mult seamănă acel moment cu ce s-a întâmplat în noaptea de 31 ianuarie/1 februarie 2017 când a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 92/2017 Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 care modifică Codul penal și Codul de procedură penală.
După cum știm, în aceeași noapte a fost adoptat un proiect de lege cu privire la grațiere , lucru care a scos sute de mii de oameni în stradă. În concluzie obiceiurile politice la români dăinuie în continuare… Dacă pe autorul moral al încercării din ian/febr 2017 îl cunoaștem, știm mai puține despre ce s-a întâmplat cu 79 de ani în urmă.
Iar pentru asta trebuie precizat că acest individ obscur, cu nume de franțuz, Jean Pangal, este autorul unuia dintre primele proiecte de constituție dictatorială pentru România, proiect inspirat din Constituția interbelică a Japoniei – în care împăratul avea o poziție autoritară în viața statului – și care avea să fie transpus în aplicare în România, în februarie 1938 (acesta fiind începutul regimului de autoritate monarhică).
Iată dovada certă a faptului că în politica românească, în ultimul secol, obiceiurile oamenilor politici nu s-au schimbat deloc. Noaptea a rămas nu numai un sfetnic bun în politică, ci și un moment al ”zilei” în care, la adăpostul întunericului, în mare taină, politicienii României au încercat și încearcă să schimbe regulile Guvernării, ”să pună cizma pe grumazul celor mulți”. Aceste obiceiuri probabil vor dăinui în ciuda vremurilor schimbătoare, atâta timp cât mentalitatea și caracterul politicienilor nu se vor primeni.
(Florian TINCU)