Vineri, 2 octombrie, la BIblioteca Județeană din centrul municipiului nostru vor avea loc două evenimente culturale de excepție: două cărți, scrise de doi autori valoroși din Giurgiu, vor avea parte de lansarea oficială pe piața culturală giurgiuveană.

Este vorba, în primul rând, despre cartea lui PETRE CĂLINESCU, economist, fără pretenții poetice sau de literatură înțeleasă la modul clasic, dar fără îndoială animat de un puternic patriotism local, ce dedică amintirile sale și ale prietenilor, cunoștințelor, oficialităților giurgiuvene, strânse până acum în două volume de peste 700 de pagini, orașului dunărean. Domnia sa adună între file oameni și destine din Giurgiul de altădată sub ideea că timpul trece, amintirile rămân . Liantul întregii cărți este viața sa la care adaugă amintirile bunicilor, părinților, rudelor și prietenilor  pentru a fotografia în cuvinte creșterea, descreșterea și revigorarea orașului și împrejurimilor sale. Punând localitatea pe parcursul evoluției sale în context național și european pe bază de documente și amintiri ale seniorilor săi, autorul descrie urbea ca arhitectură, industrie, prezintă breslele de meseriași și negustori, viața culturală fără să uite nici minusurile inerente oricărui fapt omenesc. Lucrarea este bogat ilustrată cu fotografii de oameni întâlniți și locuri  cutreierate de autor pe parcursul celor 80 de ani ai săi . Biografia sa, despre care am spus că este liantul cărții, l-a purtat prin școli și funcții care i-au permis să vadă și să înțeleagă ceea ce a văzut. Cel mai probabil, urmează un nou volum despre un Giurgiu contemporan, așteptat cu mare interes de istoricii și localnicii urbei noastre.  

Un al doilea eveniment este legat de apariția unui nou volum de poezie, scris de poeta giurgiuveancă Marioara Nedea. Volumul, intitulat „Hipnotica stare”, va ajunge în mâinile cititorilor începând cu ora 11 a zilei de vineri, când iubitorii de poezie sunt așteptați la sediul din str. Ștefan cel Mare, pentru a se bucura, alături de reprezentanții bibliotecii și de autorii amintiți, de frumoase momente de poezie.

(Jurnal)