Aproape jumătate dintre români consideră că știrile false pot manipula opiniile populației, în timp ce 32% dintre aceștia spun că fenomenul amenință democrația și că statul ar trebui să prevină fake news-urile. Pe de altă parte, 2 din 10 români distribuie știri false pe rețelele de socializare, arată un studiu realizat în campania electorală de Novel Research pentru MediaStandard.ro.

Principala sursă de informare pentru români este televiziunea, mai ales pentru grupa de vârstă 65+ (64,6%), în timp ce site-urile sau aplicațiile de știri și social media se clasează pe locul doi, respectiv trei. Persoanele cu vârste între 18 și 29 de ani preferă să citească știri de pe rețelele de socializare, în timp ce grupa 46-64 folosește într-o proporție mai mare platformele speciale pentru știri.

Interesul pentru cititul știrilor din social media este mai mic în rândul tinerilor decât în rândul vârstnicilor. Persoanele cu educație superioară și cele ce lucrează în mediul public arată, de asemenea, o frecvență mai ridicată de informare în mediul online, potrivit studiului.

Și la noi la Giurgiu sunt  suficient de multe site-uri care distribuie știri false, fără a verifica informațiile sau a încerca să stea față în față cu subiecții materialelor pe care le transmit publicului. Cum să ne ferim de aceste intoxicări. Foarte simplu: eliminând definitiv din opțiunile noastre informative site-urile ce ne-au livrat, cel puțin de două ori, știri false.  

(Jurnal)