Vineri, 20 iulie, în jurul orei 21.10, doi cai ( un armăsar și o iapă),  fără stăpân, ajunși pe carosabil, în dreptul Pasarelei de la intrarea în Municipiul Giurgiu, au produs un accident ce se putea încheia tragic.

(În imagine, autoturismul implicat în accident)

Din dialogul purtat de jurnaliștii noștri  ajunși la fața locului se pare că iapa, aflată în călduri , fusese urmărită de armăsar pe tot traseul . La un moment dat cele două animale au ieșit instantaneu pe mijlocul șoselei unde iapa a fost lovită violent de către un autoturism Ford ce circula regulamentar .

Din impact mașina a fost puternic avariată, lateral stânga, față, conducătorul auto fiind transportat de urgență la Spital cu un hematom puternic  în zona gâtului, după spusele martorilor oculari. La rândul ei  iapa a fost rănită în zona greabănului ( Dex= Regiune a corpului unor animale mari,  situată între gât și spinare) .

Cei prezenți la locul accidentului ne declarau că la scurt timp după accident  un echipaj al ISU a spălat carosabilul de sângele scurs din rana calului rănit.

Unii dintre ei ne-au relatat faptul că probabil la apelul telefonic al cuiva aflat la fața locului, a apărut  din senin o dubiță cu număr de înmatriculare străin , al cărei proprietar era extrem de dispus să urce cei doi cai pentru a le oferi un prim ajutor, spunea el. Cei prezenți însă, deveniți suspicioși , nu l-au lăsat  pe suspectul iubitor de animale să ridice caii din acel loc.

Între timp poliția rutieră a anunțat câșiva  specialiștii din cadrul  DSVSA Giurgiu care s-au deplasat la locul accidentului pentru a încerca să identifice caii și respectiv pe proprietarii acestora.

După cum ne declarau aceștia surpriza a fost că deși caii erau microcipați, în baza de date ei nu figurau , ceea ce îi conducea pe aceștia la bănuiala că cele două animale fuseseră aduse din altă parte, ba chiar ar fi putut trece granița cu Bulgaria , în România.

Întrebați de către cetățeni de ce nu iau nicio măsură cu caii răniți,  aceștia au spus că ajutorul medical ar fi trebuit dat de medicul concesionar pe Giurgiu care din nefericire și-a dat de ceva vreme demisia, în concluzie acesta nu există!

În tot acest timp iapa rănită a primit îngriri , conform spuselor medicilor DSVSA, din partea unei  salariate de la Protecția Animalelor care la rândul ei ar fi luat legătura cu Bucureștiul solicitând un ajutor de specialitate în acest caz.

În jurul orei 23.30  câțiva  agenți de la rutier  după o succintă anchetă au sosit la locul în care se aflau cei doi cai, adiacent căii ferate ce traversează Pasarela , însoțiți de un individ care a recunoscut că unul dintre cele două animale  (armăsarul) îi aparține, în timp ce iapa ar fi aparținut numitului George Lis.( bărbatul din dreapta imaginii)

Pe parcursul acestor ore de așteptare încordată spiritele s-au încins, cetățenii arătându-se extrem de contrariați că autoritățile locale nu sunt pregătite să intervină în astfel de cazuri  și în același timp manifestându-și îngrijorarea în legătură  cu soarta animalelor ce după mai bine de 3 ore de așteptare și suferință nu primiseră încă niciun ajutor concret.

Mulțumim celor ce ne-au oferit imagini și date de la locul accidentului, cetățeni prezenți la locul evenimentului petrecut  vineri seară, ce au demonstrat nu numai  că au spirit civic și  că sunt iubitori de animale, ci mai ales că le pasă în ce mod sunt rezolvate astfel de situații de către autoritățile locale, ce , așa cum declarau aceștia, cu câteva excepții, de data acesta au demonstrat că nu prea există!

(Florian Tincu)