”Doar cu aviz psihologic în funcțiile publice!”

0
1052

Calitatea profesională a  unor funcționari publici  este deseori pusă la îndoială, întrucât criteriile de selecție au rămas încă subordonate  nepotismului, clientelismului politic și nu în ultimul rând, șpăgii!

Și dacă tot ne tânguim că omul numit să rezolve ”hârtiile” într-o instituție, e  prost pregătit, măcar să fie la locul lui din punct de vedere psihologic, nu-i așa?!  Asta, pentru că sunt situații în care pleci dintr-o instituție închinându-te, mai ceva ca în Biserică, de fauna peste care dai prin unele birouri.

Și uite că Legiuitorul încearcă acum  o reparație legală, morală  și mai ales  instituțională, solicitănd la angajare o evaluare psihologică din partea viitorului ”conțopist”. Parafrazând,  noua măsură am putea-o intitula: ”  Cu funcționarul la …psiholog!”

Să nu ne entuziasmăm însă prea mult, căci în spiritul nostru neaoș, românesc,  se vor găsi destui psihologi dispuși să facă evaluările pe genunchi, contra unei sume de bani, ba pe on line, ba  pe baza recomandărilor unei  cunoștințe (” – Lasă că vorbesc eu cu… și îți aranjez…!”) sau prin  metoda ”plătește și nu întreba!”  Important până la urmă este să ți se elibereze documentul!

În privința aceasta, ținem să felicităm conducerea DITL, care a fost vigilentă , anunțând în avans  instituirea  acestei măsuri,  postând pe site-ul institutiei mai sus numite, noua reglementare. De altfel directorul acestei Direcții, Laurențiu Țintea,  a dovedit tot timpul faptul că este un campion al transparentei instituționale.

Pănă la intrarea în vigoare a  acestei măsuri, permiteți-ne să vă  redăm câte ceva din textul Hotărârii.

Astfel Guvernul a decis că Dosarele tuturor funcționarilor publici vor trebui actualizate, cu noi informații, cităm: Instituțiile și autoritățile publice vor avea la dispoziție un interval de 90 de zile pentru a actualiza, cu noi informații, dosarele profesionale ale tuturor funcționarilor publici, prevede un proiect de hotărâre adoptat în  Guvern.

Concret, proiectul de HG, care a ajuns deja la Guvern, cu modificări față de forma ei inițială, va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial. La această perioadă se va adăuga una de 60 de zile, astfel că entitățile publice vor avea un răgaz de 90 de zile pentru a modifica dosarele profesionale ale funcționarilor proprii.

Documentul mai precizează: „Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a actualiza dosarele profesionale în conformitate cu prevederile prezentei hotărâri (proiectul de HG – n. red.), în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia. (…) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I”, după cum prevede documentul, care, ca să fie aplicat, mai trebuie doar oficializat.

În consecință,  vor fi înlocuite cu totul regulile actuale din HG 432/2004, actul normativ care se referă la dosarele profesionale ale funcționarilor publici. Comparând cele două documente, reiese că instituțiile și autoritățile publice vor trebui să adune noi informații despre funcționari, printre care se numără:

– numărul persoanelor aflate în întreținere (copiii minori, persoanele îngrijite sau întreținute);

– activitatea desfășurată în cadrul altor persoane juridice de drept public sau privat;

– cererea de menținere în activitate, pentru cei care îndeplinesc condițiile  ieșirii la pensie;

– actele administrative de sancționare disciplinară;

– avizul psihologic eliberat pe bază de evaluare psihologică (însă acesta va trebui inclus ulterior în dosarul profesional – în trei luni de când devine obligatoriu, de obținut).

(Jurnal)