DNA decapitează Jandarmeria Română! 12.000 de euro ridicați din biroul șefului Jandarmeriei Giurgiu!

0
1835

În ultimii ani o parte din marile cazuri de corupție s-au petrecut la Giurgiu, avându-i ca acuzați chiar pe cei plătiți din bani publici să ne apere, șefi din cadrul unor instituții, din Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) sau șefi din Poliția Rutieră a ISJ.

Dar iată că Giurgiu este din nou amestecat într-un astfel de eveniment infracțional, culminând cu furtul bizar dintr-o clădire nepăzită a IPJ Giurgiu, în care se aflau mii de corpuri delicte, din care au dispărut ca prin farmec probe importante ce erau folosite împotriva unor suspecți cercetați penal: haine de contrabandă, bani, bijuterii, arme albe, de foc și documente.  

De data aceasta, acuzați sunt mai mulți șefi din cadrul Jandarmeriei Române, care au fost trimiși în judecată de procurorii DNA militar, la data de 30 decembrie, într-un dosar de corupție în care aceștia au fost acuzați că, pentru sume de aproximativ 6.000 de euro de persoană, ar fi ajutat mai mulți plutonieri să intre în corpul ofițerilor.

Procurorii militari ai DNA descindeau, la jumătatea lunii aprilie a anului trecut, atât la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei (IGJR) din București cât și la Inspectoratele Județene de Jandarmi de la Giurgiu, Vaslui, Iași și Sălaj.

Anchetatorii anticorupție i-au trimis în judecată, în penultima zi a anului 2021, pe colonelul Radu Gabriel Todoran, la momentul respectiv șef al Direcției Resurse Umane din cadrul IGJR, colonelul Marian Corcodel, fostul șef al Bazei de Administrare și Deservire a IGJR, colonelul Dănuț Rușanu, actualul inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Giurgiu și un apropiat al șefului Jandarmeriei Române, generalul Alin Mastan, dar și pe colonelul Valerică Guriță, adjunctul șefului Jandarmeriei Vaslui.

Alături de aceștia au fost trimiși în judecată și plutonierii Silvia Florentina Mezdre, Ionuț Stănică, Gigliola Nicoleta Roșu și Viorel Călin Lefter.

Jandarmii sunt acuzați de constituirea unui de grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității și abuz în serviciu.

Potrivit unor surse judiciare, ofițerii ar fi vândut subiectele în cazul unor concursuri organizate pentru trecerea plutonierilor în corpul ofițerilor.

12.000 de euro, ridicați din biroul șefului Jandarmeriei Giurgiu

Sursele citate au menționat că șefii din Jandarmerie ar fi încasat câte 6.000 de euro de la fiecare plutonier care trebuia să devină ofițer. În plus, conform anchetatorilor, la dosar ar exista stenogramele unor discuții în care, pe lângă subiecte, erau transmise și răspunsurile corecte.

În acest sens, conform unor surse apropiate anchetei, în urma perchezițiilor din primăvară, în biroul șefului Jandarmeriei Giurgiu ar fi fost găsită suma de 12.000 de euro.

Scandalul a izbucnit după ce, la începutul anului trecut, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a stabilit că, pentru diminuarea crizei de personal, o soluție ar fi ca subofițerii să poată trece, printr-un concurs, în corpul ofițerilor.

După organizarea concursurilor la Jandarmeria Română, procurorii DNA militar au descins la sediul central al IGJR, dar și a unor inspectorate județene, după ce s-a stabilit că persoane care ocupau funcții de conducere ar fi vândut subiectele.

(Sursa: 10TV)