În ultima perioadă, fără doar şi poate, iarna şi-a intrat în drepturi la nivelul întregii ţări, inclusiv în judeţul Giurgiu, peste care au căzut şi primele zăpezi consistente din acest an. Pe anumite porţiuni de drum, mai ales acolo unde vântul a suflat puternic şi a viscolit zăpada, stratul depus a atins cote substanţiale.
Despre cum s-au desfăşurat acţiunile de deszăpezire şi cu ce probleme s-au confruntat angajaţii Direcţiei Judeţene de Transport, Administrarea Drumurilor Judeţene şi Control Trafic (D.J.T.A.D.J.C.T.) Giurgiu în acest sens, am aflat stând de vorbă cu directorul instituţiei, ing. Marius Olteanu.
În perioada 05.01.2017-15.01.2017, D.J.T.A.D.JC.T. Giurgiu a acţionat pe drumurile judeţene aferente bazei nr. 1 Sud, şi anume: DJ 503 Giurgiu – Bălănoaia – Ghizdaru; DJ 503A Ghizdaru – Răsuceni; DJ 504 Giurgiu – Putineiu; DJ 504 Vieru – Izvoru; DJ 505 Gara Chiriacu – Valea Bujorului DN 5B; DJ 507 Giurgiu – Oinacu – Gostinu; DJ 503 Toporu – Limita Jud. TR. şi DJ 506A Toporu – Limita Jud. TR. Utilajele cu care am intervenit în ”bătălia” împotriva nămeţilor sunt următoarele: 4 autobasculante+lamă+RSP; 2 tractoare cu lamă; 1 încărcător frontal având cupa de 3.2 cm; 1 buldoexcavator; 2 utilaje multifuncţionale cu lamă sau freză de zăpadă; 2 autogredere şi 3 autoutilitare.
Totodată, în această perioadă am fost în contact direct şi am colaborat cu C.J Giurgiu , I.S.U Giurgiu şi reprezentanţii I.P.J Giurgiu. În acelaşi timp, unitatea a asigurat deszăpezirea căilor de acces în incinta Spitalului Judeţean Giurgiu, ne-a declarat ing. Marius Olteanu.
Întrebat în ce zile intervenţiile au fost mai dificile, domnia sa ne-a precizat: Critice au fost data de 6 ianuarie, când vântul a suflat extrem de puternic circa 20 de ore cât şi perioada 10 – 11 ianuarie, când a căzut o cantitate semnificativă de zăpadă. Astfel, în intervalul 5 ianuarie, ora 19:00 – 12 ianuarie, ora 16:00 s-a lucrat non-stop pe aceste sectoarele de drum mai-sus menţionate, în schimburi.
În ceea ce priveşte circulaţia la ora actuală (19 ianuarie) în judeţ, am fost informaţi că aceasta se desfăşoară normal, în condiţii de iarnă.
De asemenea, pentru perioada imediat următoare, unitatea este pregătită pentru a acţiona atât pentru degajarea zăpezii, cât şi pentru diminuarea efectelor pe care le poate produce poleiul.
Nu în ultimul rând, ing. Marius Olteanu a dorit să lanseze un apel la adresa participanţilor la trafic, ca în perioada de viscol să nu folosească mijloacele auto pe sectoarele de drum amintite decât dacă este caz de urgenţă, permiţând astfel echipelor de intervenţie să-şi desfăşoare activitatea de deszăpezire.
(Teodora Nicolau)