Municipiul Giurgiu a găzduit miercuri, 9 iunie, o întâlnire informală pe tema violenței de gen, desfășurată la propunerea Asociației E-Romnja ce derulează proiectul “Împreună pentru siguranța femeilor”, alături de mai mulți parteneri la nivel național.

Discuția a avut loc la Școala Gimnazială “Mircea cel Bătrân” și a reunit reprezentanți ai autorităților publice și instituțiilor relevante în domeniul violenței împotriva femeilor, respectiv Inspectoratul Județean de Poliție, Primăria Giurgiu și Direcția de Asistență Socială Giurgiu, Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu, Inspectoratul Școlar Județean, conducerea școlii gazdă.
Timp de aproape două ore, participanții au discutat despre mecanismul de intervenție, sincope legislative, capitole unde se poate lucra mai bine, au identificat concret vulnerabilitățile și posibilitățile de lucru și au tras și o serie de concluzii cu privire la acest fenomen, cauze, exemple concrete, tendințe sociale și mod de gestiune.
Având în vedere că proiectul ramă al acestei întâlniri are ca termen doi ani, următorul pas ar fi ca actorii implicați să creioneze un plan de acțiune, să organizeze activități în comunitate și să caute cele mai adecvate soluții, în raport cu legislația în vigoare și particularitățile comunității.
Anca Nica, reprezentantul Asociației E-Romnja a spus cu acest prilej că “punctul central este să aducem în comunitate acțiuni pentru îmbunătățirea accesului la serviciile publice de protecție și conștientizare a violenței împotriva femeilor și nu în ultimul rând, la apărare și consiliere juridică”.
Printre concluziile întâlnirii de ieri se numără faptul că este nevoie în primul rând de recunoaștere din partea femeilor abuzate și asumare din partea instituțiilor statului că fac tot ceea ce pot și cât de bine pot pentru diminuarea fenomenului.

Municipalitatea sprijină demersuri de acest gen, proiecte și inițiative cetățenești sau ale ONG-urilor, în măsura în care poate și dispune de resurse, umane și materiale și în acest sens, felicită organizatorii întâlnirii de la Giurgiu, reprezentanții proiectului de intervenție multidimensională împotriva violenței de gen “Împreună pentru siguranța femeilor”.