Marți, 24 martie, în cadrul unei întâlnirii pe care am
avut-o cu directorul Șantierului Naval, Shipyard ATG Giurgiu, Adrian Patriche, am abordat tema învățământului dual, un proiect inițiat recent de către conducerea Consiliului Județean Giurgiu, proiect în care Shipyard ATG este, la rândul său, partener.

Proiectul învățământului dual este o proiecție pentru dezvoltarea acestui tip de învățământ. Le-am transmis inițiatorilor din Consiliul Județean încă de la început, nevoile noastre și necesitățile legate de resursa umană ce trebuie pregătită în perioada următoare – ne preciza directorul Șantierului Shipyard.

Avem nevoie de personal pregătit în perioada următoare cu ajutorul acestei platforme, în meseriile pe care noi trebuie să derulăm cu scopul construcțiilor de nave. La momentul de față comunicarea s-a întrerupt datorită situației pandemice înregistrate în România. Așteptăm însă revenirea la normalitate și continuarea discuțiilor pe seama acestui tip de învățământ dual. În care cred, cum cred și în pregătirea profesională a tinerilor.

Cred în acest tip de învățământ pentru că este un produs al școlii românești, un produs al învățământului tehnic din România. Chiar dacă o parte din cei care se vor pregăti în acest sistem de învățământ vor pleca ulterior către țările din Europa de vest pentru a acoperi și nevoile lor de personal calificat, cu această zonă tehnică…

Copiii care vor merge către aceste școli de învățământ dual vor avea capacitatea și capabilitatea să-și susțină nevoile, pe partea de activitate personală, pentru o viață normală, decentă, chiar și în România.

În același timp cred că țara are mare nevoie astăzi de oameni pregătiți profesional, fie că ei provin din zona Școlilor de Arte și Meserii, fie că provin din zona de învățământ dual. Noi, ca societăți comerciale, ne implicăm în partea asta de pregătire pe platforma noastră, în zona de activitate a meseriilor pe care le avem, fie că este vorba de electricieni, tubulatori, fie că merg către zona de sablare, vopsitorie, reparații nave, sau către lucrări mecanice și de întreținere a echipamentelor.

Întrebat dacă tinerii își manifestă interesul pentru meserii tehnice, ca cele ce se regăsesc în cadrul Șantierului Naval, directorul Patriche ne spunea:

Pot să spun că în ultima perioadă, mai precis în ultimele trei-patru luni, au venit mai mulți tineri pentru angajare, în zona de pregătire profesională, pe anumite meserii: sudori, lăcătuși, tubulatori, tineri din generația cuprinsă în grupa de vârstă 20-25 de ani, ceea ce este de apreciat!

Este adevărat că, neavând în spate o participare activă în cadrul școlii, la activități cu specific industrial, mulți dintre ei se acomodează foarte greu cu activitatea în industrie. De asemenea, pregătirea lor personală, profesională, nu este întotdeauna cea pe care noi o așteptăm.

Avem însă răbdare, conștienți că trebuie să o luăm cu ei de la bază, pentru a-i învăța să utilizeze instrumentele de măsură și control, să ăi ghidăm în pregătirea lor profesională pe zona de activitate pe care intenționează să o acumuleze ca și cunoștințe personale, pentru a asigura nu numai calificarea ci, în același timp, participarea lor efectivă la activitatea de construcții de nave.

Orice inserție de personal pe care noi îl pregătim și care ulterior va derula activitățile pe platforma Șantierului, este întotdeauna bine venită și apreciată, oferindu-le un colectiv în care toți acești tineri se pot ușor integra. În ceea ce ne privește, noi oferim o pregătire solidă pentru cei care doresc să se califice, să se integreze în cadrul echipelor de pe platformă. Subliniez faptul că pentru noi este bine venit acest învățământ dual. El ne asigură inserția de personal care dorește să se califice în orice meserie din zona construcțiilor de nave – concluziona directorul Șantierului Naval Shipyard ATG Giurgiu, unul dintre cei mai mari și mai importanți agenți economici de pe raza Municipiului.

(Tincu Florian & Patrick Kirițescu)