Directorul INFP ne dă o veste proastă: ” Se mai pot produce și alte cutremure…!”

0
466

seism3Directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat astăzi ( sâmbătă- 24 septembrie 2016),  că seismul produs vineri noapte va putea fi urmat și de alte cutremure în zilele următoare, având în vedere activitatea seismică din Vrancea.

„Cutremurul care a avut loc sâmbătă, la ora 2:11, cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter și la o adâncime de 91,5 kilometri, se caracterizează la nivel de cutremur semnificativ. El a reacționat ca mecanism la fel ca seismul din 1990, iar efectele cutremurului au avut maxime la Bârlad, Vaslui, Iași și în Republica Moldova, dar și în sud-estul României. A mai fost ulterior un alt cutremur de 2,7 grade pe Richter, la 70 de kilometri adâncime, dar trebuie să vedem la o analiză dacă îl încadrăm în replică sau nu. Se mai pot produce cutremure mai mici în zilele următoare conform activității seismice normale a zonei Vrancei”, a precizat Constantin Ionescu, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că luna septembrie este mult mai activă din punct de vedere seismic decât alte luni ale anului.

Constantin Ionescu a afirmat că seismele produse la adâncimi mari sunt periculoase dacă au magnitudini de peste 7 grade pe Richter.

„Cutremurele care se produc la adâncimi mari sunt periculoase la magnitudini de peste 7 grade pe Richter, iar cele de adâncimi mici devin periculoase la peste 5 grade. Dacă se produc la adâncimea de 10 kilometri pot deveni periculoase, dar aria care poate fi afectată este foarte mică la cutremurele de suprafață. În schimb, aria de impact pentru cutremurele de adâncime este foarte mare. Sunt sute de kilometri, poate să fie și la 400 — 500 kilometri distanță, dacă s-ar produce în Vrancea”, a mai precizat Constantin Ionescu.

(Jurnal)