Mai mulți giurgiuveni ne-au  solicitat să îl întrebăm pe  directorul furnizorului de căldură în sistem centrallizat, din Municipiu, Global Energy Production GEP), când vor putea avea căldură până la finele perioadei reci, adică în special , toată  luna aprilie sau măcar jumătate din ea. Ei au justificat prin faptul că în această perioadă temperaturile se mențin scăzute și în acest context mulți dintre copiii mici și persoane vârstnice sau bolnave resimt din plin această situație.

Iată care a fost răspunsul directorul GEP, ing. Sorin Cepraga: După ce va fi realizată a treia Centrală, adiacent societății VESTALPINE, atunci se va putea discutasub două aspecte: cel al furnizării de apă caldă la robinet și livrarea de agent termic atunci când dorește fiecare.Asta însemnând prelungirea perioadei de încălzire a apartamentelor în sistem centralizat. Apa caldă o vom putea furniza pe blocuri ori dintr-o Centrală ori din alta, fără a mai circula apa prin tot orașul ca să beneficieze un singur bloc de locuințe, plecând ori din Centrala Nord de pe strada Gloriei (adiacent TRACUM), ori de la viitoarea Centrală Vestalpine, ori din zona Istru. În același timp vom putea livra căldură în același mod ca apa caldă,  dintr-una din cele trei centrale,  chiar și pentru un bloc sau două. Asta datorită acestei  mari flexibilități între rețele.  

Întrebat când ar fi posibilă această variantă, Sorin Cepraga a spus: Iarna lui 2021, dar termenul acesta depinde evident și de banii alocați. Să faci o Centrală în doar un an nu prea e timp…Dacă îți vin banii târziu, când o mai faci. După cum știți la centrala de la nord (strada Gloriei – n.red.) lucrăm de doi ani. În plus sperăm că acestor centrale se va adăuga și cea pe bază de biomasă de care v-am vorbit într-un material anterior. Până în luna iulie sperăm să depunem proiectul acestei  noi Centrale. Contractul este deja încheiat cu consultanții, rămâne acum doar să demarăm lucrările Centralei și să o executăm. Noua Centrală se va adăuga  zonei de nord a Municipiului cu încă 4 MW, ce vor merge în bandă, ceea ce înseamnă că vom putea beneficia de apă caldă și vara, în  tot orașul. În același timp toate acestea  vor însemna totodată și un minus la sumele din facturile de căldură ale giurgiuvenilor, pentru că folosim biomasă nu folosim altceva, prețul total fiind făcut , luând în calcul toate utilajele ce le avem în funcțiune. Cei de la Minister intenționează să micșoreze cota de participare a autorităților locale. De la 30%,  din total proiect,  la 15%,  asta însemnând o ușurare a bugetelor locale. Din păcate sunt mulți care chiar și în aceste condiții nu doresc să facă astfel de investiții. Noi avem însă norocul să avem un primar care de câte ori i-am propus  asemenea variante în folosul cetățeanului, nu a spus niciodată nu – a mai precizat directorul GEP, Sorin Cepraga.

(Florian Tincu)