Pentru iarna 2018-2019 necesarul de combustibil pentru funcționarea normală și în siguranță a sistemului centralizat de încălzire a Municipiului Giurgiu este asigurat prin încheierea a două contracte ce au valabilitate până în luna aprilie 2019 – ne spunea deunăzi, ing. Sorin Cepraga, directorul Global Energy Production (GEP), distribuitorul de energie termică în sistem centralizat , la nivelul orașului Giurgiu.

Unul dintre contracte a fost încheiat pentru aprovizionarea cu combustibil gazos – preciza Sorin Cepraga, pentru care a fost plătit în avans, în proporție de 80% . Celălalt contract a fost încheiat  pentru energia termică provenită din Centrala de cogenerare a agentului economic privat situat pe platforma CET. Până la această dată indicele de continuitate al asigurării cu agent termic pentru încălzire a fost de 95% , cu termene de rezolvare rezonabilă și în limitele contractuale, fără a produce disconfort consumatorilor din zonele afectate. De precizat că – așa cum am enunțat anterior – combustibilul a fost plătit în proporție de 80% ceea ce ne face să tragem un semnal de alarmă către toți consumatorii să își plătească la timp facturile , atât cele curente cât și restanțele pentru a ne putea onora, la rândul nostru, facturile furnizorilor de combustibil.

Referitor la investiții în derulare ce prevăd punerea în practică a strategiei de încălzire , Sorin Cepraga ne spunea:

Pentru Centrala Termică Nord, care conform strategiei va avea ca obiect principal de activitate alimentarea orașului , stadiul fizic al lucrărilor este de 60%.  Pentru Centrala ISTRU care va alimenta consumatorii din zona Isctru, stadiul fizic al lucrărilor este de 85%. Menționez că cele două  investiții vor fi finalizate în primul semestru al anului 2019, urmând a fi  puse în funcțiune în iarna lui 2019-2020.

Întrebat care este câștigul major al cetățenilor,  odată cu finalizarea acestor investiții, directorul GEP ne-a spus:

Un prim câștig este acela că toate conductele aeriene din Municipiu vor dispărea. Una dintre zonele ce vor fi rezolvate curând în acest sens este zona Ramadan , în care , până în iarna 2019-2020 conductele vor fi demontate. Un alt câștig va fi reducerea pierderilor pe întreaga porțiune a conductei  de transport a agentului termic și odată cu aceasta a  adosurilor ce apăreau în facturi  . Și nu în ultimul rând un alt avantaj va fi  confortul sporit în locuințe al abonaților  prin intrarea în funcțiune a noilor centrale – a mai precizat directorul Sorin Cepraga.  

(Florian Tincu)