miercuri, mai 14, 2025
Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, despre producțiile de cereale de anul acesta, ale fermierilor din Județul Giurgiu.

Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, despre producțiile de cereale de anul acesta, ale fermierilor din Județul Giurgiu.

0
Directorul DAJ Giurgiu, Petra Ochișor, despre producțiile de cereale de anul acesta, ale fermierilor din Județul Giurgiu.

Specialiștii din agricultură spunea încă de anul trecut că  semnele pentru anul agricol 2023-2024 nu erau cele mai bune în ceea ce privește sectorul vegetal. Directorul DAJ Giurgiu face câteva estimări pertinente în ceea ce privește producțiile în județul Giurgiu.

Pentru mulți dintre fermierii producători de grâu, profitul  pentru acest an, 2024, pare o misiune imposibilă, având în vedere că prețurile se duc din ce în ce mai jos, iar cheltuielile pentru înființarea și întreținerea culturilor sunt, în continuare, la cote înalte.

Într-o discuție avută cu directorul general al Direcției Agricole a Județului Giurgiu (DAJ), Petra Ochișor, am aflat mai multe detalii despre cum sunt recoltele de anul acesta.

 „Suntem în plină campanie de recoltat, orzul este destul de productiv, a creat producții, prețul nu este  însă așa de nevalorificat ca să le asigure producătorilor ceva mai mult. Dar una peste alta, față de județele învecinate, unde au fost calamități la grâu, la orz, ne-a ferit Dumnezeu, și fermierii sunt pe ultima fază de treierat la orz.

A început și grâul în paralel și probabil că de săptămâna viitoare se va trece la recoltarea  grâului.

La orz, ca un sondaj, avem undeva la 6.500kg/ha, un indice destul de bun, dar și la umiditate și la masă. Acum  rămâne de văzut la grâu. La acesta s-ar putea să fie mai puțin pentru că a intervenit acel element de șiștevire la boabe. Ca  activitate, la noi primează  birocrația, completat documente. Așteptăm promulgarea acelui act normativ, care să completeze, pentru producătorii de  legume, de tomate, diferența. Acum ar trebui să apară actul normativ pentru comercializare, să se compenseze ca și sumă, să se ajungă tot la 3.000 de euro/mia de metru pătrat de solar. Așteptăm să vedem totodată dacă iese, miercuri 20.05.2024, căci este ședință de guvern.

Referitor la producțiile obținute am sustras dintr-un dialog avut de unul dintre fermierii de top recunoscuți în județul nostru, Marin Anton cu realșizatorii de la AGRO Tv, părerea avizată a acestuia.

Domnia sa declara că și-a redus semnificativ toate cheltuielile de producție pentru anul 2024, însă nici așa nu este sigur că va ieși pe plus.

Principalul criteriu la mine va fi criteriul financiar, ce e mai ieftin. La lipsa de bani și lipsa de performanță și minusurile care au fost în ultima perioadă, eu nu îmi mai permit să lucrez cu tehnologie de top și pesticide super performante. (…) Toate tratamentele pe care le fac anul acesta, atât cantitativ, cât și ca preț, le fac undeva la 60% față de ce făceam în mod normal”, a mai precizat Marin Anton în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Potrivit fermierilor, contractele oferite de traderii de cereale , zilele acestea, se învârt în jurul valorii de 0,7 lei/kg la grâu, un preț extrem de mic, având în vedere cheltuielile.

Anul trecut m-a costat cultura de grâu peste 6.000 de lei la hectar, anul acesta voi cheltui până în 4.000 de lei. Și așa e scump, pentru că vă închipuiți că dacă voi avea producție de 4 tone/hectar, lucrurile denaturează, pentru că ați văzut că prețul la grâu o să fie 0,7-0,8 lei/kg. (…) Păi înainte, când vindeam grâul cu 0,7 lei/kg, cheltuielile la hectar erau până în 3.000 de lei”, a mai subliniat Marin Anton pentru AGRO TV.

Întrebat de jurnaliștii cotidianului nostru,  ce speranțe are în privința producțiilor de cereale, de anul acesta,  Marin Anton ne-a spus: Am un contract pe grâu destul de bun cu firma  Farisan (n.red.- firmă producătoare de făinuri), însă acum prețurile sunt în  cădere, au ajuns practic la  92-93 de bani /kg  la  grâul de panificație. Foarte mulți nu au proprietățile grâului de panificație. Este un an dificil, cu prețuri mici, cu cheltuieli mari, orzul se schiziționează  cu 0,72-0,73 , chiar și cu 0,70 au vândut oamenii, numai să vândă, pentru a avea cu ce să își  plătească salariații…

 Cauzele acestor scăderi este faptul  în primul rând piața românească are un concurent… Produsele românești au un concurent de bază,  cele  de origine ucrainiană- ne-a mai spus Marin Anton.

 

(Florian Tincu)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
56 %
2.8kmh
0 %
mie
20 °
J
24 °
vin
21 °
S
12 °
D
20 °
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com