Încă din luna ianuarie a acestui an, specialiștii Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Giurgiu au alcătuit o serie de echipe mixte cu reprezentanți din APIA, ANIF și un consultant tehnic din Prefectura Giurgiu, în vederea constituirii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații ( AUAI). Avem întâlnire în fiecare luni și joi cu fermierii Asociațiilor , urmând ca după constituire aceștia să preia, cu titlu gratuit, stațiile de pompare, canalele de irigații și conducta îngropată a acestui sistem – ne preciza Stelian Coșoi, directorul DAJ Giurgiu.

Acesta menționa faptul că există chiar și o măsură de finanțare 100 %, din fonduri europene , destinată reabilitării stațiilor , canalelor și conductelor îngropate. Până la această dată un singur AUAI a fost înființat în județul Giurgiu, este vorba despre cantonul Frătești care se adaugă celorlalte constituite în anii trecuți: Adunații Copăceni – km 40, Adunații Copăceni- km 23, AUAI Cetățuia și AUAI Grivco – Băneasa.

Directorul DAJ Giurgiu ne mai spunea că până în anul 2010 în județul nostru, se irigau circa 10.000 ha de teren agricol, în condițiile în care energia electrică era subvenționată în întregime de către stat, cât și paza instalațiilor de irigat și întreținerea lor.

(Florian Tincu)